Hi dan salam sejahtera.

Alhamdulillah. Pada 4 Julai 2018 yang lalu domain ini telah dibeli untuk membangunkan sebuah blog yang berintegriti dalam menyampaikan informasi berkaitan travel, makanan dan apa-apa sahaja yang aku ingin kongsikan.

Sebelum itu aku perkenalkan dulu diri aku.

Pengenalan

Nama aku Faiz asal Tanah Merah, Kelantan. Pada 11 Mac 1992 aku telah dilahirkan di atas muka bumi ini.

Minat?

Minat aku adalah kearah blogging dan juga bisnes online. Sebenarnya aku sudah minat dalam dunia blogging ni sejak awal tahun 2013 lagi tetapi blog aku yang lepas-lepas nampaknya seperti melepaskan batuk di tangga. Aku mempunyai dua buah blog peribadi sebelum ini dengan menggunakan nama aku sendiri. Oleh kerana tiada perancangan yang rapi, kedua-dua blog aku tersebut nampaknya akan terkubur.

Kenapa aku tidak teruskan untuk blogging dengan domain tersebut?

Ada dua sebab.

Sebab pertama, nama domain tersebut terlalu peribadi kerana menggunakan nama aku sendiri dan nampaknya tak sesuai nak buat branding. Sebab kedua ada konflik dengan pihak pengiklanan sehingga kedua-dua domain aku tersebut tidak dapat untuk buat iklan.

Jadi, aku berfikir panjang dan membuat keputusan untuk menggunakan nama ini untuk menjenamakan blogfaiz.com dengan blog makanan dan travel yang terbaik di Malaysia suatu hari nanti.

Sebenarnya, core bisnes aku sebelum ini adalah buat website. Boleh layari www.smcreativestudio.com. Dan aku masih lagi teruskan sehingga hari ini. Minat aku amat mendalam sekali dalam design web kerana ianya memberikan satu kepuasan kepada aku bila lihat sesebuah website yang aku bina itu siap.

Kalau korang berminat nak tempah buat web boleh la jenguk-jenguk ya laman web tersebut.

Pendidikan

Selepas tamat belajar di sekolah menengah pada tahun 2009, aku terus melanjutkan pelajaran ke Tingkatan 6 selama sebulan dan aku ditawarkan ke Kolej Matrikulasi Kedah. Selepas tamatnya di Kolej Matrikulasi Kedah aku melanjutkan pula pelajaran ke Universiti Malaysia Perlis (Unimap) dalam Sarjana Muda Kejuruteraan Biosistem.

Namun, aku tidak sempat habiskan pelajaran aku dalam peringkat Ijazah. Setahun Selepas itu aku dipanggil dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dalam bidang Penolong Pegawai Perubatan. Tetapi yang ni diploma ya. Maka aku pun pergilah dan selepas tiga tahun aku berjaya habiskan dengan jayanya.

So apa pekerjaan aku sekarang? Yang itu biarlah rahsia.

Ok, cukuplah itu serba sedikit kisah aku. Nak cerita panjang-panjang pun siapa yang kisah kan? Aku bukannya artis pun. Cuma golongan biasa.

Kesimpulan

Dalam blog ini aku akan jadikan ia satu blog yang menarik mengisahkan tentang travel, makanan dan juga tips/tutorial serta sedikit kisah-kisah aku yang terselit yang boleh dijadikan pengajaran.

Siapa yang baca dalam blog ni nanti jangan la lupa komen ya. Kalau korang ada blog aku juga akan kunjungi blog korang.

Ouh ya. Aku juga ada hasilkan video di YouTube. Jangan lupa singgah ke channel aku kejap dan lihat video-video yang aku hasilkan. Jika korang tertarik, jangan lupa subscribe channel Blog Faiz di YouTube.