Hi geng.

Kali ni sebenarnya apa yang aku nak kongsi ni adalah sebagai nota untuk diri aku sendiri selain berkongsi dengan korang. Kadang-kadang aku pening dengan affiliate dari Envato ni. Dah la nak daftar bukan main susah. Lepas tu interface dia pula tak mesra alam.

Jadi aku ambil keputusan, nak tulis di sini sebagai rujukan aku kemudian hari.

Baiklah sebenarnya apa benda Envato ni sampai aku nak join program affiliate mereka ni.

Envato ni adalah laman web jual beli produk digital. Produk digital mereka ni pula terbahagi kepada beberapa laman web.

Ok di sini aku senaraikan beberapa laman web di bawah Envato ni.

  • ThemeForest.net – Menjual pelbagai skript dan template website terutama WordPress.
  • CodeCanyon.net – Menjual plugin untuk WordPress dan software.
  • AudioJungle.net – Menjual audio untuk digunakan secara komersial atau individu.
  • GraphicRiver.net – Menjual pelbagai jenis grafik, logo dan jenis font.
  • PhotoDune.net – Menjual pelbagai jenis gambar.
  • 3docean.net – Menjual grafik atau gambar dalam bentuk 3D.

Kalau korang lihat, ini adalah produk-produk dari Envato.

Tapi apa yang aku fokuskan di sini cumalah ThemeForest dan CodeCanyon saja sebab ia sesuai dengan niche dalam blog aku ni.

Seperti tujuan asal aku post benda ni, jom kita lihat bagaimana nak sertai affiliate Envato ni dan promosi produk mereka untuk dapatkan komisyen.

CARA SERTAI AFFILIATE DARI ENVATO

Di sini aku akan pecahkan kepada dua tutorial iaitu cara untuk daftar dan cara untuk dapatkan link affiliate untuk kita promote produk mereka.

#1. Cara Daftar

Untuk korang daftar affiliate dari Envato ni, korang boleh pergi ke halaman daftar affiliate envato.

Tapi sebelum tu aku cadangkan untuk baca terlebih dahulu mengenai affiliate envato di sini.

Lepas korang pergi ke halaman daftar affiliate envato tersebut, korang akan lihat halaman daftar seperti berikut.

affiliate dari envato

Korang perlu lengkapkan pendaftaran tersebut seperti info yang diminta.

Aku rasa tak perlulah nak tunjuk kot macam mana cara nak lengkapkan borang sebab info yang diminta sangat asas. Hanya lengkapkan borang dari “Step 1” hingga “Step 5”.

Jika korang sudah ada akaun atau sudah create sebelum ni, klik je butang I already have an account dan login macam biasa.

Jadi aku rasa untuk daftar ni itu je kot. Sebab nak daftar ni tak susah mana pun tapi kalau tak ada orang guide nak daftar kat mana jadi susah juga tu.

Tapi di sini aku dah berikan guide sikit kat mana korang perlu daftar dan just isi saja info yang diperlukan.

Ok kita teruskan bahagian yang kedua iaitu cara nak dapatkan link affiliate.

#2. Cara Dapatkan Link Affiliate Envato Untuk Promote

Ok. Lepas kita dah daftar sebentar tadi, sebenarnya kita kena tunggu lebih kurang sehari sebelum akaun kita di approve.

Korang jangan risau mesti approve punya.

Baiklah.

Untuk dapatkan link ni, korang hanya perlu login bila akaun sudah di approve.

Jika sudah di approve, barulah korang boleh login. Untuk login boleh klik di sini dengan masukkan username dan password yang korang setkan masa daftar tadi.

Lepas je login, korang akan lihat seperti gambar di bawah ni pada bahagian kanan.

affiliate dari envato

Korang pergi ke mana-mana produk di Envato yang korang nak promote, kemudian copy link produk tersebut dan letakkan link ke dalam bahagian Enter a Landing Page (optional) dan klik butang Create.

Gunakan link yang korang bina sebentar tadi untuk promote.

Jika ada orang beli, korang akan dapat komisyen.

Kalau tak faham dengan tutorial yang aku buat ni, boleh tinggalkan komen di bawah.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.