Cara Tukar Password Maybank2u

Macam mana cara tukar password Maybank2u? Mungkin korang ada sebab tersendiri kenapa nak tukar kata laluan untuk akaun Maybank korang kan?

Mengikut saranan daripada pihak Maybank sendiri, kita patut tukar password sekurang-kurangnya setahun sekali untuk memastikan akaun bank kita sentiasa selamat dari anasir-anasir jahat yang cuba nak ambil duit kita.

Jadi dalam tutorial pada kali ni, saya nak tunjukkan cara macam mana nak tukar kata laluan untuk akaun Maybank2u kita ni.

Sebelum tu, mari kita lihat dulu ciri-ciri password yang selamat untuk digunakan dalam akaun Maybank2u.

Ciri-Ciri Password Untuk Maybank2u

Sebelum korang nak pilih password untuk Maybank2u, korang kena tahu password yang valid atau sah untuk digunakan dalam Maybank2u sebab nak pilih password untuk Maybank2u ni bukan main hentam je.

Ok ini ciri-ciri password yang korang boleh guna mengikut dari Maybank2u. Jika tak ikut salah satu ni, password korang tidak sah untuk digunakan.

  1. Panjang password mestilah sekurang-kurangnya 8 karakter dan tidak boleh lebih 12 karakter.
  2. Mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu huruf besar
  3. Mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu huruf kecil
  4. Mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu nombor
  5. Mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu karater unik seperti » (#$%^&*()
  6. Tidak mempunyai 3 karater berturutan yang mudah seperti 123 atau abc
  7. Tidak mempunyai jarak
  8. Tidak boleh sama dengan Maybank2u user ID atau Security Phrase
  9. Tidak boleh sama dengan 7 password sebelum ini

Jadi, sebelum mulakan tu pastikan korang pilih password dulu supaya urusan korang lancar.

Contoh password mengikut arahan Maybank2u nak adalah : AhmadF#12

Itu salah salah satu contoh password yang boleh kita gunakan.

Cara Tukar Password Maybank2u

Dalam tutorial ni saya akan tunjukkan melalui dua platform iaitu melalui laman web rasmi Maybank2u dan juga melalui applikasi Maybank2u.

Jadi korang boleh pilih mana satu platform yang korang dah biasa guna.

#1. Cara Tukar Password Maybank2u Melalui Desktop/Laptop

Langkah 1 Pergi ke website Maybank2u.com.my dan login ke dalam akaun.

Langkah 2 Pergi bahagian Setting (terletak di atas kanan)

cara tukar password maybank2u

Langkah 3 Kemudian pergi ke tab Security » Change Password

cara tukar password maybank2u

Langkah 4 Jadi, di sinilah tempat untuk korang tukar password yang baru tu. Lihat penerangan di bawah.

cara tukar password maybank2u

Nombor 1 perlu masukkan password semasa manakala nombor 2 dan 3 korang perlu masukkan password baru yang ingin tukar

Langkah 5 Lepas dah siap semua, scroll down ke bawah sikit dan klik pada butang Save Changes.

cara tukar password maybank2u

Siap.

Sekarang akaun Maybank2u korang dah boleh guna dengan password yang baru.

#2. Cara Tukar Password Maybank2u Melalui Applikasi M2U

Sekarang, jom kita tengok cara nak tukar password Maybank2u ni melalui applikasi M2U

Langkah 1 Buka applikasi Maybank2u di smartphone dan login ke dalam akaun M2U

Langkah 2 Lepas dah login, klik pada tiga garisan berkembar di sebelah kiri atas.

cara tukar password maybank2u

Langkah 3 Kemudian, klik pada menu ME.

cara tukar password maybank2u

Langkah 4 Klik pada Login Details.

cara tukar password maybank2u

Langkah 5 Klik pada Change Password.

cara tukar password maybank2u

Langkah 6 Jadi, di sinilah tempat untuk korang tukar password baru Maybank2u.

Pada nombor 1, korang masukkan password yang lama.

Pada nombor 2 dan 3 pula masukkan password yang baru nak ditukar tu. Pastikan kedua-duanya sama.

Lepas dah siap tukar, klik saja pada butang proceed.

Siap!

cara tukar password maybank2u

Mudah je kan?

Tak susah pun nak tukar password untuk Maybank2u ni.

Jika korang kurang jelas dengan tutorial secara bertulis, korang juga boleh rujuk dalam video di bawah macam mana nak tukar password untuk Maybank2u.

Boring ke tu? Jom kita sembang-sembang di Forum BlogFaiz. Banyak benda boleh borak. Ilmu pun dapat! Yang penting korang happy!

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top