Cara Reset Password CIMB Clicks Jika Terlupa

Bagaimana cara reset password CIMB Clicks? Sebenarnya untuk menjamin keselamatan online banking anda, anda perlu reset password sekurang-kurangnya sekali sebulan sebab kita kerap kali dengar banyak hilang duit dari akaun bank sendiri.

Jadi, tutorial kali ni saya nak tunjukkan cara bagaimana kita boleh reset password CIMB Clicks kita supaya lebih selamat. Selain tu juga, jika korang terlupa password, boleh guna cara ni.

tutorial cara reset password cimb clicks

Cara Reset Password CIMB Clicks

Sebelum kita pergi dengan lebih lanjut, untuk reset password ni anda mesti guna laptop dan bukannya melalui aplikasi Cimb Clicks.

Langkah 1 Buka laman web Cimbclicks.com.my. Kemudian klik pada link Forgot User ID or Password.

cara reset password cimb clicks

Langkah 2 Pada kotak nombor 1, anda perlu pilih macam mana cara anda daftarkan CIMB Clicks tempoh hari. Biasanya orang akan daftar CIMB Clicks dengan menggunakan kad debit atau kad kredit.

Pada kotak nombor dua pula, masukkan nombor kad debit atau kad kredit anda. Boleh rujuk pada kad masing-masing.

Pada kotak nombor 3 pula, masukkan password pin ATM. Password ni sama dengan password yang anda tekan dekat ATM tu masa nak keluarkan duit.

Pada kotak nombor 4 masukkan huruf captcha yang diberikan.

cara reset password cimb clicks

Jika dah masukkan semua, tick pada terma & syarat dan klik pada butang next.

Langkah 3 Paparan skrin seterusnya, anda perlu masukkan password baru anda.

cara reset password cimb clicks

Kemudian klik pada butang Request for TAC.

Langkah 4 NOmbor TAC ni adalah nombor keselamatan. Ia akan dihantar pada nombor telefon anda yang berdaftar semasa daftar CIMB Clicks dulu.

cara reset password cimb clicks

Jika dah dapat nombor TAC, masukkan nombor TAC dan klik pada butang Next.

Jika berjaya, anda dapat mesej seperti ini.

cara reset password cimb clicks

Siap!

Jadi begitulah bagaimana cara anda boleh reset kembali passwords samaada anda terlupa atau nak ubah untuk keselamatan.

Untuk penjelasan lebih lanjut, boleh rujuk pada video tutorial di bawah ni.

Kesimpulan

Dalam tutorial ini saya tunjukkan cara bagaimana anda boleh tukar password CIMB Clicks. Pastikan masa anda buat semua ni, anda tidak menggunakan laptop orang lain ataupun komputer di Cyber cafe sebab mungkin password anda senang untuk diketahui oleh orang lain.

Jadi, sila berhati-hati.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top