Tempat Terbaik Sotong Celup Tepung Kuala Terengganu – Warung Pok Nong

Kali ni aku nak share sotong celup tepung Kuala Terengganu yang terbaik pernah ada kat sana. Tapi kat mana nak cari sotong celup tepung kat Kuala Terengganu ni? Sebenarnya kat Kuala Terengganu ni ada banyak gerai sotong celup tepung dan ikan celup tepung.

Tapi, yang paling viral dan paling tersohor adalah Warung Pok Nong yang terletak di Kampung Telipot, Kuala Terengganu.

Sejarah Warung Pok Nong

Sebelum saya pergi dengan lebih lanjut, di sini saya nak ceritakan sedikit mengenai sejarah warung Pok Nong ni.

Ok nama sebenar pemilik warung ni adalah atau pengusaha warung Pok Nong adalah Muhd Nor Bin Awang. Yang uniknya perniagaan ni diusahakan oleh ahli keluarganya sendiri. Kiranya tak ada orang luar la.

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong
Wajah Pok Nong

Tapi tak tahu la kot masa korang baca ni Pok Nong dah ambil pekerja orang luar.

Perniagaan Pok Nong ni dah bermula sekitar 1995-1996 tahun yang lalu. Kira-kira warung Pok Nong ni dah bertahan selama 20 tahun lebih dah masa artikel ni ditulis.

Lokasi warung Pok Nong adalah di Jalan Pantai A1693, Kampung Kolam Mengabang Telipot dengan kordinat Kordinat : 05.42802; 103.072854. Jika nak diikutkan, lokasi ni kira-kira 20 minit dari Bandar kuala Terengganu. Waktu warung ni beroperasi pula adalah pada pukul 3.30 petang – 8.00 malam dan dibuka setiap hari kecuali hari selasa dan cuti umum.

Secara ringkasnya, itulah sejarah dan info serba sedikit mengenai Warung Pok Nong ni.

Kalau ada info yang silap nanti tolong komen di bawah atau boleh terus hubungi saya. Nanti saya perbetulkan info yang tidak betul atau mungkin telap diupdate.

Menu Resepi Warung Pok Nong

Mungkin ada antara korang tertanya-tanya apa menu resepi yang ada di warung Pok Nong ni selain sotong celup tepung?

Berikut adalah menu berserta dengan harga yang ada di warung Pok Nong.

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Sotong Celup Tepung
Harga RM9-RM11 (ikut saiz)

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Udang Celup Tepung
4 ekor RM5

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Ikan Celup Tepung
Seekor RM5

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Sotong Celup Tepung
5 batang RM1

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Air Batu Campur (ABC)
Semangkuk RM2.50

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Air Batu Jagung (ABJ)
Semangkuk RM2.50

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Air Kelapa
Segelas RM2.50

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Ketupat Sotong
Sebekas RM5.00

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Pulut Mangga
Sebekas RM5.00

Sebenarnya ada beberapa menu lagi yang ada. Cuma info yang saya dapat ini saja buat masa sekarang.

Jika harga di atas didapati telah dikemaskini, boleh hubungi saya untuk kemaskini harga yang terkini.

Tempat Terbaik Sotong Celup Tepung Kuala Terengganu – Warung Pok Nong

sotong celup tepung kuala terengganu

Kalau korang datang melancong ke Kuala Terengganu ni, ni adalah salah satu tempat wajib yang mesti korang singgah.

Kalau nak ikutkan, tak ada yang spesial sangat pun. Rasanya sama je macam kat gerai-gerai lain yang berdekatan situ. Tapi mungkin sebab warung tersebut sudah lama dibangunkan dan pernah disinggah oleh program Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) TV3 menjadikan warung Pok Nong ni terkenal di Terengganu.

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong
sedang membilang berapa ekor sotong

Di sini bukan jual sotong celup celup tepung je, tapi ada juga ikan celup tepung, keropok lekor dan juga udang celup tepung.

Kalau air pula, tak banyak pilihan pun. Yang ada air jus epal, oren dan air yang biasa seperti sirap dan bandung. Tapi yang paling spesial rasanya kat sini hanya air kelapa.

Kalau datang satu family nak order air satu jug pun boleh. Tak ada masalah!

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Masa aku awal-awal sampai tu dalam pukul 3 petang, ramai gila orang beratur kat sini.

Nak sampai kat tempat makanan tu, makan masa dekat sejam juga lah.

Ramai tak ramai orang yang datang sini.

Tapi disebabkan aku nak buat content untuk review pada korang, so aku terpaksa beratur lama.

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Gambar atas ni aku ambil pemandangan dengan drone. Memang beratur panjang la weh.

Kereta pula penuh parking kiri kanan.

Tapi dari pemerhatian aku, yang datang makan sini bukan orang Terengganu tapi orang luar. Aku tahu sebab ada beberapa buah bas datang berhenti kat sini dan juga masa aku tengah beratur nak ambil makanan, kebanyakkan aku tak dengar pun dialek Terengganu. Dengar orang cakap luar je la.

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Nah, ni pula pandangan dalam warung ni. Nasib baik warung ni jenis terbuka. Kalau tak, boleh sesak nafas dalam korang tu.

Kadang-kadang nampak macam orang tengah kenduri pun ye.

Haha…

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Perniagaan mereka akan mula pada 3.30 petang dan akan tutup pada 8.00 malam pada setiap hari kecuali hari selasa akan cuti.

Jadi, korang jangan fikir mereka buka awal pagi dan tutup lewat malam. Mereka ambil masa tengah-tengah tu. So, plan dari awal kalau nak datang sini.

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Haa.

Satu lagi aku suka sini sebab boleh layan diri.

Layan diri best sebab kita boleh pilih apa yang kita nak. Just order je.

Lagipun aku rasa layan diri macam ni lagi cepat jika keadaan orang ramai macam ni.

Lama-lama aku beratur, ni je aku order.

Hahaha…

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Lagipun harga banyak ni dah nak dekat RM50.

Bagi aku agak mahal. Sama nak mahal KFC.

Tapi berbaloi ke?

KFC bangunan dia sewa dan ada ramai pekerja boleh consider lagi.

Harga sepinggan sotong tu lebih kurang dalam RM30 dan harga seekor ikan tu harga dalam RM5.

Tapi, agak kecewa sikit sebab jika korang lihat dalam pinggan tu macam penuh dengan sotong kan?

Tapi kalau dah habis makan lebih kurang 65% akan tinggal tepung dalam tu. Hanya 35% sahaja sotong dalam tu. Itu dari segi pengiraan kasar aku lah sebab aku makan sikit je yang tinggal tepung banyak dalam pinggan.

Jadi, kalau korang nak cuba, boleh la datang ke sini walaupun harganya agak mahal. Kebanyakkan yang datang sini sebab viral dan terkenal je. Terkenal sebab apa aku tak tahu. Kalau ada yang tahu nanti boleh tinggalkan komen di bawah.

Untuk bayar pula, kat sinilah kaunter bayaran. Korang mesti bayar dulu sebelum makan. Jangan makan dulu baru bayar.

Nanti kesian mereka nak kira susah.

sotong celup tepung kuala terengganu,sotong celup tepung warung pok nong

Waktu Operasi Dan Alamat Lengkap Warung Pok Nong

Di bawah ni aku sediakan alamat dan waktu operasi untuk warung Pok Nong supaya korang senang untuk plan datang ke sini.

Address: Jalan Pantai, A1693, T145, Kampung Teliput, 21030 Kuala Terengganu, Terengganu
Hours: 3.30 PM – 8.00 PM (hari Selasa cuti)
Phone: 013-351 7262
Facebook: Warung Pok Nong

Kalau nak guna waze tu, boleh cuba cari Warung Pok Nong. Mesti ada jumpa dekat waze. Nanti ikut je waze tu.

Kalau nak tengok video saya pergi ke warung Pok Nong ni, boleh la tengok di bawah ni atau boleh juga singgah di YouTube channel blogfaiz.

Penutup

Jadi, saya sarankan kepada korang yang nak pergi melancong ke Kuala Terengganu, marilah singgah di Warung Pok Nong ni. Walaupun bagi saya harga sotong dan ikan agak mahal ditambah pula dengan tepung yang tebal, pengalaman makan di sini tu akan melengkapkan lagi kenangan korang bila datang ke Terengganu.

Baik. Itu saja yang saya dapat ceritakan pada korang mengenai warung Pok Nong ni. Kalau masih ada pertanyaan, boleh la tinggalkan komen di bawah ni.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top