Teknik Scammer Penipuan Pembelian Wang Lama

Sekarang ni penipuan pembelian wang lama makin menjadi-jadi. Tapi yang aku hairannya, benda ni dah lama sebenarnya. Kalau tak silap aku tahun 2015 lagi geng-geng scammer pembelian wang lama ni. Yang aku jadi lebih hairan, kenapa hampir setiap hari sehingga ke hari ini masih ada yang kena scam dengan pembelian wang lama ni.

Aku tahu lah sebab aku ada buat video pasal ni. Setiap hari ada orang komen kat video ni pasal pembelian wang lama.

Boleh cuba tengok video di bawah ni. Tapi dalam video ni sama juga apa yang aku nak sampaikan dalam artikel ni.

Teknik Scammer Penipuan Pembelian Wang Lama

Jadi, di sini aku akan cuba rungkaikan sikit cara dan teknik penipuan mereka sehingga memperdayakan banyak mangsa.

Korang tak rasa pelik ke?

Si scammer ni adalah pembeli, korang pula adalah penjual. Tapi kenapa pembeli boleh tipu penjual? Selalunya penjual yang tipu pembeli.

Kalau korang ni adalah penjual duit lama, ni adalah salah satu point yang korang kena fikir. Jangan pendekkan akal kita.

Modus operandi mereka mudah dan senang.

Mereka hanya guna kelemahan yang ada dalam diri manusia iaitu sifat tamak. Tengok. Cerdik tak cerdik scammer ni.

penipuan pembelian wang lama

Ya. Disebabkan tamak nilah korang ni sebenarnya mudah ditipu.

Macam mana mereka buat?

Macam ni.

Berdasarkan pengalaman aku sendiri, aku ada terima satu mesej dari orang yang aku tak kenal langsung di Instagram. Dalam mesej tersebut dia kata berminat untuk beli wang lama dari aku walaupun aku ni tak pernah pun jual wang lama.

Hahaha.

Tapi disebabkan aku nak tahu macam mana mereka ni beroperasi, aku terus buat wayang.

Wayang bukan sebarang wayang, wayang terbaik punya…

penipuan pembelian wang lama

Kalau korang tengok mesej ni pun ayatnya tunggang langgang. Macam guna Google translate pun ada.

Hahaha…

Lepas aku bersetuju tu, terus dia sambung perbualan ke Whatsapp pula. Kononnya mereka ni adalah sebuah company pembeli wang lama dan ada department masing-masing.

Tapi apa yang aku faham, memang betul pun operasi mereka macam tu. Ada yang tukang cari mangsa. Ada yang tukang close sale dan ada yang tukang kewangan.

Yang tukang cari mangsa ni, jumpa aku kat Instagram.

Lepas tu dia suruh aku sambung pula chat dekat Whatsapp iaitu department close sale mereka.

Di sinilah segalanya yang akan berubah hidup korang yang ada sifat “tamak” tu.

Mereka akan tawarkan sejumlah wang yang sangat tinggi dalam nilai USD. Dalam kes aku ni, mereka tawarkan sebanyak USD 500k.

Hahaha…

Gila.

Jadi penjual duit lama terus aku jadi jutawan.

Bagi mereka yang “tamak”, bila dengar USD500k ni terus jadi mabuk. Tak fikir panjang apa dah kena scam ke apa.

Tapi…

Korang apa tahu jadi lepas tu?

Lepas aku setuju nak jual sebanyak USD500k seperti yang dia tawarkan, mereka akan bagi satu resit konon-kononnya mereka sudah bank in dalam akaun aku dan dari sini mereka akan beritahu duit tu pending…

Nak lepaskan pending duit tu, rupa-rupanya aku kena bayar fee.

Hahhaa..

Bodohkan scammer ni? Tapi lagi bodoh kalau aku yang kena scam.

penipuan pembelian wang lama

Aku lupa berapa fee kena bayar tu.

Kalau tak silap aku fee yang aku kena bayar masa tu dalam RM7 ribu kot.

Alasan fee ni kononnya nak lepaskan duit yang dia bank in tu dari luar negara supaya masuk ke dalam akaun kita.

Tapi yang aku tak boleh blah, mereka ni janji lagi akan bayar balik fee tersebut.

Hahaha…

Apa pula kalau korang batalkan transaksi ni?

Jika korang batalkan transaksi ni, mereka akan guna pula sifat ketakutan yang ada dalam diri korang. Nampak bijak bukan scammer ni? Banyak belajar psikologi manusia ke?

Apa mereka buat?

Jeng jeng jeng…

Mereka akan ugut akan buat report polis atau interpol sebab mereka dah bank in duit tu pada korang tapi korang pula tak nak bayar fee.

Jadi, bila dengar je nak buat report polis, yang jenis tak fikir panjang terus takut dan nak tak nak terpaksalah bayar fee tersebut.

Di sinilah jerat yang mereka pasang dah terkena.

Lepas dah bank in, mereka akan minta lagi dan lagi. Ugut selagi boleh sampai korang tak sedar duit dalam akaun bank dah tinggal sikit.

Tapi aku tak faham.

Masa tulah baru korang sedar ditipu dan baru berani nak buat report polis.

Sepatutnya korang tak perlu bayar pun lagi fee tersebut.

JIka benar, ada duit masuk dalam akaun kita barulah bayar fee.

Tolonglah.

Jangan la mudah ditipu lagi.

Ayuhlah bangsaku, bangun dan bangkit menentang scammer online ni. Jangalah kita senang-senang ditipu lagi.

Pengajaran

Pengajaran yang boleh aku beritahu dalam artikel ni, kita janganlah jadi orang yang tamak. Dengar je juta-juta terus mabuk tak ingat dunia. Selain tu, jika kita ni seller, kita jangan bank in apa-apa dekat pembeli kita. Pelik bukan? Kita sebagai seller ni yang kena bank in ke akaun pembeli pula. Tak masuk logik akal sungguh.

Walaupun apa fee yang mereka nyatakan sekalipun, apa ugutan sekali pun, selagi kita tidak buat kesalahan apa yang kita nak takut? Bila keadaan macam ni, korang terus pergi buat report dan kebiasaan polis akan bagi nasihat yang terbaik sebab polis ni dah masak terima report scammer jenis macam ni.

Jadi, itulah teknik penipuan pembelian wang lama ni. Harap kita semua sedar.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

2 thoughts on “Teknik Scammer Penipuan Pembelian Wang Lama”

  1. Baru je dapat chat daei scammer semalam, dia cuba nak takutkan kita dengan send gambar fbi police report if tak transfer duit tersebut 😅

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top