Tips Sebelum dan Selepas Upload Video di YouTube

Apa tips yang perlu yang perlu kita amalkan sebelum dan selepas upload video di YouTube?

Sebenarnya ni bukanlah tips sangat pun. Cuma ni adalah cara aku sendiri macam mana aku nak optimumkan setiap video yang diupload di YouTube supaya aku sendiri tidak lupa apa yang perlu aku buat.

Cara Upload Video di YouTube

Macam mana cara nak upload video di YouTube?

  1. Log masuk ke dalam akaun YouTube.
  2. Pergi ke YouTube studio.
  3. Pada bahagian sebelah kanan atas, ada butang Create. Klik pada butang create tersebut dan nanti kita ada tiga pilihan iaitu Upload Videos, Go Live dan Create post.
  4. Untuk upload video, kita klik pada Upload videos.
  5. Cari video di local storage laptop/smartfon korang dan klik pada butang select file.

Siap!

Tips Sebelum dan Selepas Upload Video di YouTube

Jadi, inilah cara yang akan aku buat sebelum dan selepas upload video di YouTube.

upload video di YouTube

Ok sebelum korang lihat apa strategi yang aku buat untuk YouTube selepas ini, jom dulu support channel YouTube saya iaitu Channel Blog Faiz.

Dalam channel ni aku tak fokus satu topik pun sebab saya lebih kepada content rojak. Contohnya, apa yang saya suka buat, tutorial, vlog, perkongsian video tempat-tempat menarik dan sebagainya.

Saya sebenarnya dalam proses belajar kenal kamera je pun. Tapi buat masa sekarang ni kita main hentam je dulu sebab belum sempat nak belajar setting kamera dengan betul.

Ok lah. Itu pengenalan secara ringkas untuk channel Blog Faiz.

Jadi, sekarang ni jom kita lihat apa strategi yang aku akan buat lepas ni untuk channel YouTube aku ni.

Sebelum

  1. Pastikan dalam video ada tiga element iaitu lower third intro, media sosial promote dan juga outro. Ketiga-tiga benda ni perlu ada dalam video.
  2. Buat tajuk yang menarik dan kreatif.
  3. Masukkan tag atau kata kunci sebanyak mungkin
  4. Buat description untuk menerangan video tersebut tentang apa.
  5. Buat thumbnail video yang menarik.
  6. Kategorikan video dengan kategori yang sesuai.
  7. Buat cards untuk optimumkan lagi video.
  8. Jika perlu, buat timestamps pada video untuk tambah SEO pada carian di YouTube.

Selepas

  1. Lepas dah upload video di YouTube, upload pula di Facebook Page.
  2. Upload ringkasan di Community YouTube.
  3. Jika video tersebut sesuai dijadikan artikel atau tutorial di blog, buat je untuk optimumkan lagi video tersebut.
  4. Kalau boleh, upload juga ringkasan di instagram samaada dalam bentuk gambar atau video.

Nota Ringkas

Saiz thumbnail untuk YouTube adalah 1280 x 720

Ok.

Ni adalah antara strategi yang aku akan buat lepas ni. So, mungkin cara korang adalah berbeza.

Harap dengan strategi dan tips ni kita sama-sama dapat optimumkan video di YouTube kita untuk menjana pendapatan sampingan melaluinya.

Sebelum aku akhiri artikel ini, aku juga ada buat perkongsian secara meluas tentang YouTube di akademiYT. Kalau korang baru mula nak belajar atau mungkin ada sesuatu ilmu tentang YouTube yang korang terlepas pandang, boleh la jenguk blog tersebut.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top