Apa Yang Menarik D Kuala Resort? Review Jujur

Apa Yang Menarik D Kuala Resort? Baru-baru ni aku bersama dengan isteri dan anak aku telah pergi ke D Kuala Resort untuk makan angin. Sebenarnya bukan pergi makan angin sangat pun sebab malam tu kami ada buat makan besar dengan beberapa orang rakan sekerja aku termasuk la keluarga masing-masing.

Kiranya macam ala-ala family day la. Macam-macam makanan ada malam tu. Antaranya lokan, ayam madu, kek, pelbagai sosej dan banyak lagilah. Yang paling best kambing perap!

bakar kambing di d kuala resort
Panggang kambing

Jadi, apa yang menariknya ada di sini?

Sebenarnya D Kuala Resort ni tak ada tempat yang menarik pun di sekeliling atau yang berdekatan dengan tempat ni. Nak kata ada pantai pun agak jauh lebih kurang 2 kilometer dari tempat ni.

Tapi, kalau korang plan datang sini sekadar nak makan angin bersama family atau buat family day boleh, sebab ia ada sediakan tempat untuk buat pelbagai aktiviti outdoor.

Bila korang masuk melepasi pintu utama, apa yang korang nampak adalah mini zoo.

Tapi betul ke mini zoo? Hahaha…

mini zoo dekat d kuala resort

Dalam mini zoo ni korang akan nampak burung merak, dua ekor rusa, ayam, arnab dan juga burung hantu.

burung hantu d d resort

Tapi apa yang aku tak puas hati, cara penjagaan haiwan-haiwan ni agak nampak tak terurus. Dengan baunya yang kurang senang, taik pun penuh dalam sangkar.

Tapi tak apa lah mungkin haiwan-haiwan ni sekadar hiasan mereka kot.

Selain tu juga, di sini sebenarnya ada kuda yang korang boleh tunggang secara percuma. Jadi kepada sesiapa yang suka tunggang kuda tu, boleh je datang sini.

naik kuda d kuala resort

Antara fasiliti yang ada di sini untuk anak-anak adalah kolam mandi. Kolam mandi ni bersaiz kecil dan sesuai untuk kanak-kanak je. Dalam kolam ni hanya paras peha orang dewasa.

Tapi kalau gian nak mandi juga tu tak ada masalah.

kolam renang d kuala resort

Bagi aku, persekitaran di sini oklah. Tak tercemar dan sesuai untuk yang nak datang bersantai atau menenangkan fikiran.

Pokok rimbun pun banyak untuk tempat berteduh.

tempat rehat

Antara faisliti lain yang ada di sini adalah padang. Sesuailah kalau ada sesiapa yang nak buat aktiviti outdoor bersama family. Selain tu juga ada disediakan dewan makan dan tempat untuk berBBQ.

d kuala resort

Di sini ia ada beberapa jenis resort sebenarnya. Ada yang untuk famili saiz kecil, sederhana dan besar. Kalau datang dengan ahli keluarga yang ramai, boleh sewa rumah jenis homestay.

Kalau datang dengan pasangan, boleh sewa bilik bersaiz kecil macam dalam gambar atas ni.

Nanti korang boleh pilih nak aircond atau nak kipas. Harga pun agak berbeza juga.

beranda resort

Ok aku rasa bab persekitaran dan luar ok lah tu kot. Kalau ada nak tanya apa-apa nanti korang boleh tinggalkan komen di bawah.

Sekarang ni kita masuk pula dalam bilik.

dalam bilik d kuala resort

Kalau nak suruh aku bagi rating, aku akan bagi 1.5 je dari 5 bintang. Sebab apa?

First impression aku masuk dalam bilik ni aku rasa tak sesuai dengan harga yang aku bayar. Bagi aku kalau macam ni RM20-RM30 pun dah ok.

Gambar di atas tu aku ambil dari pinta utama masuk dalam bilik ni.

korang boleh lihat apa yang ada?

Hanya almari buruk, katil single lebih dan tandas.

Aku harapkan ada la heater, meja ke atau cermin untuk bersolek sikit. Ni cermin pun tak ada.

Masa aku nak cas telefon pula, aku tercari-cari kat mana sumber letrik ni.

Rupanya, soket letrik tu ada di belakang almari tu dan ketinggian soket tu pula lebih kurang 1.5 meter dari aras lantai. Tinggi tak tinggi soket letrik tu duk.

Nasib aku ada bawa extension panjang. Jadi boleh la sambung dan senang sikit nak cas telefon kat bawah.

bilik air d kuala resort

Gambar di atas ni pula keadaan dalam tandas.

Tandas aku tak kisah sangat. Asalkan bersih dan boleh guna dah. Lagipun aku sekarang ni ada kat resort budget. Bukan hotel lima bintang.

Tapi yang aku kecewanya, paip air hujan tak boleh nak guna. terpaksalah aku mandi guna paip air bawah tu.

katil d kuala resort

Ni pula katil yang aku duk dengan anak isteri aku. Saiznya agak besar dan boleh la muat untuk tiga orang atas katil ni.

Jadi, dalam bilik ni tadi, boleh muat lebih kurang 3-5 orang je dalam satu masa.

Ok. Harga yang aku kena untuk semua ni adalah RM50 untuk satu malam.

Tapi aku rasa RM50 ni sebab musim cuti sekolah kot. Sebab tu mahal sikit.

Kalau nak ikutkan kat papan tanda mereka di tepi jalan tu, harga yang ditunjukkan cuma RM39 sahaja.

papan tanda d kuala resort

Ouh ya. Satu lagi lupa aku nak beritahu.

Kalau korang parking kereta di kawasan ni, ia adalah tanggungjawab diri sendiri jika berlaku sesuatu.

parking kereta tanggung sendiri

Jadi, pastikan anda sentiasa peka dengan keselamatan kenderaan anda.

Aku rasa dah cerita habis detail kot pasal tempat ni.

Jika korang ada nak tahu apa lagi tentang tempat ni, boleh tinggalkan komen di bawah.

Sebelum tu, jika korang suka tengok video yang aku buat tentang D Kuala Resort ni, boleh tengok video di bawah.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top