Cara Masukkan Duit Dalam Akaun Paypal

Macam mana ya cara masukkan duit dalam akaun Paypal? Saya juga tak pasti kenapa zaman sekarang ni korang still tercari-cari kenapa nak masukkan duit dalam akaun PayPal sedangkan Paypal dah banyak berubah untuk memudahkan kita menggunakan servis Paypal.

Sebenarnya korang dah tak perlu lagi nak masukkan duit dalam akaun Paypal secara manual.

Apa yang perlu buat adalah linkkan kad debit dalam akaun Paypal.

Itu saja.

Jika korang nak transfer duit atau nak beli barang ke luar negara, tak perlu pun ada baki dalam akaun Paypal. Yang penting baki perlu ada dalam kad debit yang telah kita linkkan dalam akaun Paypal sebab bila kita membeli sesuatu ia akan direct sedut dari kad debit ataupun kad kredit kita.

Tapi di sini saya andaikan korang tak ada kad debit dan masih nak topup duit dalam akaun Paypal.

Baiklah.

Di sini saya akan tunjukkan tutorial macam mana cara masukkan duit dalam akaun Paypal.

Jom kita mulakan tutorial ini.

Cara Masukkan Duit Dalam Akaun Paypal

Untuk masukkan duit dalam akaun paypal melalui bank, hanya satu bank saja yang membenarkannya iaitu RHB bank.

Bank yang lain tak boleh nak topup secara direct melalui akaun PayPal.

Sebelum mulakan tutorial ni, saya dah anggap korang semua dah ada akaun RHB bank online.

Langkah 1 Pergi ke website RHB bank dan login.

Langkah 2 Kemudian kita kena pastikan samaada kita dah update email atau belum. Untuk pastikannya, lihat menu sebelah kiri Profile » Personal Profile

cara masukkan duit dalam akaun paypal,cara topup duit dalam akaun paypal
Kredit Gambar : Rentas Sempadan

Masukkan email kita pada bahagian sini.

Langkah 3 Seterusnya, lihat pada menu sebelah kiri Fund Transfer » Send Money via PayPal

Langkah 4 Kemudian klik pada Open Transfer.

Langkah 4 Di sini kita perlu masukkan nama, nombor telefon dan juga email penerima untuk kita transfer duit kepada siapa kita nak transfer duit tersebut.

Jika dalam akaun Paypal diri kita sendiri, masukkan email untuk akaun PayPal kita.

cara masukkan duit dalam akaun paypal,cara topup duit dalam akaun paypal
Kredit Gambar : Rentas Sempadan

Kemudian pilih matawang samaada nak transfer dalam matawang USD atau MYR dan pilih berapa jumlah nak transfer.

Jika kita pilih matawang USD, nanti mereka akan convertkan siap-siap matawang tersebut mengikut nilai matawang semasa.

Semasa artikel ni ditulis, USD1 bersamaan dengan RM4.18.

Langkah 5 Masukkan description tujuan kita transfer duit tersebut. Sebagai contoh boleh tulis derma dan sebagainya.

Kemudian tandakan tick pada terma dan syarat dan klik pada butang Preview.

Siap!

cara masukkan duit dalam akaun paypal,cara topup duit dalam akaun paypal
Kredit Gambar : Rentas Sempadan

Sekarang kita sudah berjaya tambahkan duit dalam akaun Paypal kita ataupun boleh juga guna cara ni untuk transfer direct ke akaun Paypal orang lain.

Untuk pengetahuan korang, nanti pihak RHB bank akan mengenakan sedikit caj transaksi.

Alternatif Lain

Seperti yang saya ceritakan sebelum ni, tak perlu pun sebenarnya untuk kita tambah duit dalam akaun Paypal.

Cukup sekadar kita ada kad debit dan linkkan dalam akaun Paypal.

Kemudian, kita boleh terus buat pembayaran atau pembelian dari luar negara direct melalui Paypal sebab mereka akan tarik secara auto dari kad debit yang kita linkkan dengan akaun Paypal.

Boleh tengok tutorial cara linkkan kad debit dengan akaun Paypal.

Soalan Lazim Tambah Duit Dalam Akaun PayPal Menggunakan RHB Bank (FAQ)

Selain RHB bank, bank apa lagi boleh topup duit dalam akaun Paypal?

Buat masa sekarang ni, di Malaysia hanya RHB bank saja yang membenarkan tambah atau topup duit dalam akaun Paypal.

Macam mana nak batalkan transaksi jika tersalah masukkan email?

Jika transfer melalui RHB bank, tiada pembatalan dan tak boleh request refund melalui RHB bank. Apa yang boleh korang buat adalah cuba contact pihak PayPal dan buat refund. Jika ada rezeki, duit tu akan direfund semula.

Berapakah limit transaksi dibenarkan?

Limit transaksi yang dibenarkan adalah sebanyak RM3000

Berapa lama masa untuk terima dalam akaun PayPal?

Setelah transaksia dari RHB ke akaun Paypal, korang akan dapat melihat jumlah tersebut dengan segera dalam akaun Paypal.

Apakah waktu operasi untuk servis ini?

Untuk tambah duit dalam akaun Paypal menggunakan RHB Bank, ianya tiada limit

Penutup

Dalam tutorial ni saya tunjukkan cara macam mana nak tambah duit atau masukkan duit dalam akaun Paypal kita ataupun orang lain dengan menggunakan bank.

Saya sarankan guna cara ni untuk mereka yang tiada kad debit. Jika ada kad debit, linkkan dengan akaun Paypal kerana ianya lagi mudah dan cepat.

Untuk tutorial lain tentang Paypal, boleh lihat Panduan Lengkap Paypal Malaysia.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

2 thoughts on “Cara Masukkan Duit Dalam Akaun Paypal”

    1. ecmid tu maksudnya sistem akses cepat jika membuat pembayaran melalui PayPal…mungkin tak perlu login Paypal untuk buat pembayaran

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top