Cara Bayar Guna PayPal Untuk Beli Barang Online Luar Negara

Macam mana cara bayar guna Paypal? Sekarang ni apa-apa saja barang yang kita nak beli di website luar negara, majoritinya menggunakan Paypal. Memang rugilah siapa yang tak tahu cara nak bayar guna Paypal ni. Sampai bila nak mengharapkan orang lain buat bayaran kan?

Sebelum ni saya dah ceritakan apa itu Paypal bagi sesiapa yang belum kenal.

Kita jangan pertikai Paypal ni selamat ke kalau kita nak buat bayaran ataupun pembelian.

Saya dah banyak pengalaman menggunakan Paypal dan apa yang boleh saya katakan ia adalah kaedah paling selamat setakat ni.

Konsep Pembayaran PayPal

Sebelum kita pergi dengan lebih lanjut macam mana cara nak buat bayaran di PayPal ni, di sini saya nak ceritakan dulu konsep pembayarannya ni supaya korang tahu betapa selamatnya Paypal ni untuk kita gunakan.

Konsep pembayaran di Paypal ni adalah Pay, Hold and Release.

Ok macam ni maksudnya.

Bila kita transfer duit pada seseorang (seller) dengan menggunakan Paypal, pihak Paypal akan hold dulu duit kita tu dalam akaun seller selama 21 hari.

Maksudnya jika ada masalah pada barang tersebut dalam tempoh 21 hari kita boleh tuntut dan boleh dapatkan duit semula.

Lepas dah 21 hari, barulah pihak Paypal akan lepaskan duit tersebut pada seller dan seller boleh buat keluarkan ke akaun bank mereka.

Walaubagaimana pun, jika dah lebih 21 hari pun, kita masih boleh buat dispute sehingga tempoh 3 bulan lamanya.

Jadi, jika ada apa-apa masalah terhadap barang atau servis yang kita order, kita akan dapat semula duit tersebut.

Tips selamat: Jangan sesekali buat pembayaran dengan menggunakan kaedah Family and Friends di Paypal sebab kaedah tersebut dikira sebagai donation yang mana korang takkan dapat semula wang tersebut jika terkena scam.

Cara Bayar Guna PayPal

cara bayar guna paypal

Jadi, macam mana kita nak gunakan Paypal untuk tujuan pembayaran?

Ikut tutorial di bawah.

Dalam tutorial di bawah ni saya nak tunjukkan macam mana kita nak buat pembayaran direct dari akaun Paypal.

#1. Cara Bayar Menggunakan Web Paypal

Langkah 1 Layari laman web Paypal dan login.

Langkah 2 Kemudian lihat menu di atas dan klik pada Send & Request.

cara bayar guna paypal

Langkah 3 Kemudian di sini dia ada empat pilihan iaitu;

  • Send
  • Request
  • Contacts
  • More

Untuk kita hantar duit ataupun buat pembayaran, kita pilih Send. Jika kita nak terima duit dari seseorang, kita klik Request.

Jadi, disebabkan tutorial ni fokus pada pembayaran saja, so kita klik pada bahagian Send.

cara bayar guna paypal

Kemudian pada Send payment to, kita masukkan email untuk kita masukkan duit.

Mesti korang pelik kenapa tak guna nombor akaun Paypal?

Untuk pengetahuan korang, nombor akaun Paypal adalah email yang kita gunakan masa daftar untuk Paypal. Jadi, kalau ada orang nak bayar kita guna Paypal, kita just bagi mereka email yang kita daftar Paypal tersebut.

Nota: Nombor akaun Paypal adalah email yang kita gunakan masa daftar akaun Paypal.

Langkah 4 Seterusnya nanti korang akan lihat seperti gambar di bawah.

cara bayar guna paypal

Nombor 1: Masukkan jumlah berapa yang korang nak transfer.

Nombor 2: Pilih matawang yang korang nak transfer di sini. Sebagai contoh di atas saya pilih MYR iaitu Ringgit Malaysia.

Nombor 3: Boleh tulis note atau spesial untuk dibaca oleh seller atau penerima duit tersebut.

Nombor 4: Lepas dah siap semua, klik pada butang Continue untuk teruskan pembayaran.

#2. Cara Bayar Menggunakan Applikasi Paypal

[akan diupdate]

Soalan Lazim Mengenai Pembayaran Melalui PayPal

Apakah nombor akaun Paypal?

Nombor akaun Paypal adalah email yang digunakan semasa membuat pendaftaran email

Selamat ke bayar melalui Paypal ni?

Ya. Bayar apa-apa saja melalui akaun Paypal adalah selamat. Jika kita kena tipu atau kena scam, kita akan dapat balik duit tersebut dalam tempoh masa yang tertentu.

Boleh ke bayar melalui Paypal tanpa ada duit dalam akaun Paypal?

Ya. Korang boleh buat pembayaran atau pembelian melalui Paypal tanpa ada duit di dalamnya. Tapi kita kena linkkan terlebih dahulu dengan kad debit atau kad kredit. Nanti duit yang kita buat pembayaran akan ditolak secara direct melalui kad yang telah kita linkkan dengan akaun Paypal.

Macam mana nak buat jika pembayaran melalui Paypal decline?

Pertama sekali semak dulu samaada kita dah linkkan dengan kad debit atau belum. Kedua pastikan duit dalam akaun Paypal ataupun kad debit/kredit yang telah kita linkkan dengan akaun Paypal ada duit. Ketiga pastikan juga kad kita tersebut masih aktif. Keempat, jika masih ada masalah, sila hubungi pihak bank anda yang bermasalah tersebut. Cakap dengan support bahagian kredit/debit

Penutup

Jadi, dalam tutorial ni korang dah belajar cara macam mana nak guna Paypal untuk pembayaran.

Jika ada yang tak faham, boleh tinggalkan komen di bawah ni.

Saya akan jawab secara sukarela.

Untuk tutorial penuh mengenai PayPal, boleh tengok Panduan Lengkap Paypal Malaysia.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top