Cara Linkkan Kad Debit Dengan PayPal

Macam mana pula cara linkkan kad debit dengan PayPal? Dalam artikel sebelum ni kita dah belajar apa itu Paypal dan juga cara nak daftar akaun Paypal dengan lengkap. Saya harap korang tak ada masalah dengan tutorial tersebut.

Dalam artikel ataupun tutorial kali ni pula, saya akan tunjukkan cara macam mana nak linkkan kad debit ataupun kad kredit dalam akaun Paypal kita sebab sebelum kita buat bayaran dengan menggunakan Paypal, kita perlu linkkan salah satu kad tersebut.

Cara Linkkan Kad Debit Dengan PayPal

cara linkkan kad debit dengan PayPal

Dalam tutorial ni saya tidak sarankan untuk korang guna applikasi Paypal sebab sizenya yang kecil boleh buatkan korang banyak benda tersilap.

Namun, dalam tutorial ni saya akan tunjukkan melalui applikasi dan juga website Paypal.

#1. Cara Linkkan Kad Debit Menggunakan Web PayPal

Langkah 1 Pertama sekali korang pergi ke laman website Paypal. Seterusnya, login ke dalam akaun Paypal. Jika belum daftar, nanti boleh tengok tutorial macam mana nak daftar akaun Paypal.

Langkah 2 Lepas dah login ke dalam PayPal, pergi ke Wallet » Link a Card or Bank.

cara linkkan kad debit dengan PayPal

Jika korang tengok di sini, kita boleh buat dua benda iaitu linkkan kad dan juga akaun bank.

Nanti tutorial tambahan saya akan tunjukkan juga cara macam mana nak linkkan dengan akaun bank.

Langkah 3 Kemudian, pilih “Link a credit card” sebab sekarang ni saya fokuskan dulu untuk linkkan dengan kad kredit ataupun kad debit.

cara linkkan kad debit dengan PayPal

Langkah 4 Seterusnya, kita perlu isi semua info di bawah seperti nombor lredit kad sebanyak 16 digit tu, jenis kad samaada visa, mastercard atau lain-lain, tarikh luput kad, tiga digit security kod yang ada dibelakang kad dan alamat rumah kita.

cara linkkan kad debit dengan PayPal

Lepas dah siap isi semua, klik saja pada link card.

Siap!

Sekarang ni akaun Paypal kita sudah pun berjaya di linkkan dengan kad.

Kelebihannya seperti saya beritahu tadi, kita tak perlu nak ada duit dalam akaun Paypal pun untuk buat pembayaran. Nanti Paypal akan tolak terus dari kad bank yang telah kita likkan sebentar tadi.

#2. Cara Linkkan Kad Debit Menggunakan Applikasi PayPal

Sebelum mulakan saya dah anggap korang dah download applikasi PayPal di App Store dan juga Google Play.

Jika dah install di smartfon masing-masing, jom kita mulakan.

Tips: Jika gambar dibawah ditunjukkan kecil, klik pada gambar untuk besarkan gambar.

Langkah 1 Buka applikasi Paypal di smartfon dan login.

Kemudian klik pada icon gear di sebelah atas kanan.

cara linkkan kad debit dengan PayPal

Langkah 2 Klik pada Banks and Cards.

cara linkkan kad debit dengan PayPal

Langkah 3 Kemudian klik pula pada Link a Card or Bank Account.

cara linkkan kad debit dengan PayPal

Langkah 4 Seterusnya di sini korang akan diberikan pilihan untuk pilih samaada nak link Bank akaun atau Kad kredit/debit.

Disebabkan saya fokus pada link kad, kita klik pada Debit or credit card.

cara linkkan kad debit dengan PayPal

Langkah 5 Masukkan nombor kad 16 digit dan info-info kad yang lain sehingga siap!

Itu saja

cara linkkan kad debit dengan PayPal

Untuk linkkan akaun bank dalam Paypal sama je jalan nak linkkan dengan kad tadi.

Perasan ke tak masa kita nak buat pilihan tadi, kita diberikan pilihan samaada kita nak linkkan kad debit/kredit atau akaun bank kita.

Kalau kita nak linkkan akaun bank kita, klik je pada Bank account.

cara linkkan kad debit dengan PayPal

Nanti benda ni korang perlu isikan nanti iaitu Nama bank, MEPS bank routing code dan juga nombor akaun bank kita.

Lepas dah siap isi semua, kita klik pada butang Link Your Bank.

Siap!

Itu saja.

Penutup

Dalam tutorial ni saya dah tunjukkan secara lebih detail macam mana nak linkkan kad kredit/debit ataupun akaun bank dalam akaun Paypal kita.

Tujuannya adalah, jika kita link kad kredit ataupun kad debit, kita boleh terus guna Paypal kita untuk buat pembelian di luar negara. Syarat dalam kad kita tu ada duit. Tak perlu nak topup bagai.

Kemudian, kita linkkan akaun bank kita pula bertujuan untuk buat pengeluaran duit jika dalam akaun Paypal kita ada duit.

Nak tengok tutorial penuh Paypal? Bolej rujuk panduan lengkap Paypal Malaysia.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top