Cara Mohon Jawatan Penolong Pegawai Perubatan Melalui SPA

Macam mana cara mohon jawatan Penolong Pegawai Perubatan? Penolong Pegawai Perubatan dikenali juga sebagai Medical Assistance (MA) adalah satu bidang separa perubatan di mana cara gerak kerja kita lebih kurang sama dengan jawatan Staff Nurse dan Doktor. Betul, masing-masing ada skop kerja tersendiri tapi tetap dalam bidang perubatan.

Senang kata jika ketiga-tiga jawatan ni bekerja sekali dalam satu masa, pembahagian kerja adalah seperti berikut;

  1. Staff Nurse – Lebih kepada dokumentasi, mencatat
  2. Doktor – Lebih kepada teori dan jalan penyelesaian
  3. Penolong Pegawai Perubatan – Lebih kepada praktikal apa yang diarahkan oleh doktor

Dalam artikel saya sebelum ni saya dah terangkan dengan lebih detail mengenai kerjaya sebagai Penolong Pegawai Perubatan. Apa skop kerja sebagai MA, cabaran kerja dan sebagainya.

Nanti korang baca la lepas ni ye.

Dalam tutorial ni saya nak tunjukkan pula macam mana nak mohon jawatan sebagai Penolong Pegawai Perubatan kepada sesiapa yang berminat nak bekerja dalam bidang ni.

Mesti dulu ramai yang bercita-cita nak jadi Doktor.

Betul tak?

Tapi tak kesampaian sebab nak jadi seorang doktor ni bukan perkara yang mudah.

Belajar perlu struggle dan mesti setiap kali exam tak boleh gagal. Pointer kena skor.

Jadi saya nasihatkan jika korang berminat nak jadi doktor dan tak kesampaian, masih berminat nak kerja merawat orang, korang boleh cuba kerjaya Penolong Pegawai Perubatan.

Cara Mohon Jawatan Penolong Pegawai Perubatan Melalui SPA

cara mohon jawatan penolong pegawai perubatan

Dalam panduan ni, saya akan berikan step by step apa yang perlu korang buat dan juga nasihat saya jangan gunakan smartfon untuk mengisi benda ni. Gunakan laptop untuk saiz skrin yang lebih besar.

Langkah 1 Daftar Lengkap SPA

Untuk langkah pertama ni, apa yang perlu korang buat adalah, buat dahulu pendaftaran SPA sehingga selesai.

Jika tak tahu macam mana nak buat pendaftaran SPA, boleh lihat tutorial saya sebelum ni cara nak daftar SPA untuk mohon kerja kerajaan.

Lepas dah siap daftar, sila login ke dalam akaun SPA yang telah kita daftar sebentar tadi.

Nota: Dalam tutorial cara nak daftar SPA yang saya buat sebelum ni, korang ikut sehingga langkah 3 saja dalam tutorial tu iaitu sampai info kelayakkan akademik. Lepas dah selesai ikut sampai langkah 3 barulah ikut tutorial ni.

Langkah 2 Jawatan Dimohon

Lepas dah login, lihat pada Maklumat Pemohon » Jawatan Dimohon

cara mohon jawatan penolong pegawai perubatan

Langkah 3 Pilih Jawatan

Kemudian paparan seperti di bawah akan muncul. Jika gambar tersebut kecil, sila klik pada gambar untuk pembesaran.

cara mohon jawatan penolong pegawai perubatan

Nombor 1: Pada menu sebelah kiri, pilih “Latihan Separa Perubatan”.

Nombor 2: Sila pilih pilihan Latihan Penolong Pegawai Perubatan. Sedikit info untuk korang. Di sini ada pelbagai pilihan latihan separa perubatan. Antaranya Penolong Pegawai Farmasi, Inspektor Kesihatan dan Juru X-ray dan sebagainya.

Ini semua adalah dibawah kategori latihan separa perubatan.

Jadi kalau korang nak pilih jawatan lain pun sama juga buat macam ni.

Nombor 3: Klik tambah untuk tambah jawatan dalam senarai yang dipohon.

Nombor 4: Di sini akan muncul senarai yang telah kita pohon.

Lepas dah selesai isi semua, klik pada butang seterusnya.

Langkah 4 Hantar Permohonan

Lepas dah settel semua permohonan kita, klik je hantar sehingga selesai.

Cara nak hantar borang SPA saya dah ceritakan dalam panduan macam mana nak mengisi SPA.

Penutup

Dalam artikel ni saya dah beritahu cara macam mana nak mohon jawatan sebagai Penolong Pegawai Perubatan iaitu dengan cara memohon melalui panggilan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Jika ada sebarang pertanyaan, sila tinggalkan komen di bawah ni.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top