Tuhoop Scam ke Real? Review Tuhoop Malaysia

Tuhoop scam ke real? Mesti korang tertanya-tanya ataupun tercari-cari info mengenai benda ni sebab korang nak cuba join setelah rakan-rakan yang lain dah berbalik modal. Betul tak?

Jadi dalam artikel ni saya akan cuba berikan info yang lengkap dan nanti korang sendiri tentukan samaada nak join atau tak.

Itu hak masing-masing. Duit sendiri punya.

Tepuk dada tanya iman.

Sebelum saya teruskan artikel ni, di sini saya ingin menjelaskan bahawa dalam artikel ni saya sesekali TIDAK mengatakan Tuhoop atau Turing AI atau juga dikenali sebagai Robot oleh pemain adalah satu program scam.

Sebabnya saya tidak mempunyai bukti yang kukuh lagi setakat ni sebab pembayaran mereka pada pemain-pemain sangatlah lancar dan clear tanpa ada komplain setakat ini.

Namun apa jua pelaburan yang kita join hendaklah berhati-hati terutama pelaburan baru.

Kadang-kadang benda ni dia pusing-pusing je.

Hari ni keluar skim lain, kemudian bila dah dapat banyak kutip deposit duit orang ramai, terus cabut dan tinggalkan pelabur yang baru melabur.

Pelabur yang dah lama join mungkin berbalik modal tapi pelabur baru akan terus berputih mata.

Bila dah lama sikit, orang pun dah lupa, keluar pula skim lain tapi konsepnya tetap sama iaitu mula-mula pembayaran sangat cantik, clear dan kemudian bila dah ramai orang join dan labur, mereka akan mula melarikan diri bersama-sama dengan duit pelabur.

Pernah korang ingat pasal pelaburan Getthiss?

Yes.

Nama je lain-lain tapi konsep tetap sama.

Lambat atau cepat je pasti terkubur.

Ni saya katakan umum tidak menuju kepada Tuhoop supaya korang berhati-hati dan berfikir.

Faham baik-baik.

Tuhoop Scam ke Real? Review Tuhoop Malaysia

tuhoop scam

Di sini saya akan ceritakan secara lebih detail mengenai website Tuhoop ni supaya korang benar-benar faham macam mana skim website ni, harga sewa robot, bila ditubuhkan dan sebagainya.

Lepas saya dah ceritakan ni, buatlah keputusan yang bijak samaada nak join atau nak blah.

Apa itu Tuhoop?

Tuhoop adalah satu pelaburan bitcoin yang dikendalikan oleh sistem ataupun robot secara auto setiap hari. Apa yang perlu ahli buat adalah, hanya sediakan duit untuk menyewa robot sebagai modal permulaan dan pemain akan dijanjikan dengan bayaran ataupun untung setiap hari.

Sebagai contoh anggaran untung setiap hari untuk penyewa robot nombor 2 adalah sebanyak USD1.65/sehari

Contoh lagi anggaran untung setiap hari untuk penyewa robot nombor 5 pula adalah sebanyak USD165/sehari.

Tapi korang perlu ingat.

Sebelum robot ni bekerja untuk kita, kita kena sewa robot ni dulu.

Sekali bayar robot akan bekerja selama sebulan.

Nak robot ni bekerja lagi untuk kita, kena renew pula pada bulan yang seterusnya.

Begitulah seterusnya sampai korang tak nak main lagi benda ni.

Harga Sewaan Robot

Harga sewa robot setiap bulan dari robot nombor 1 sampailah nombor 5 boleh rujuk di bawah.

tuhoop scam,tuhoop review malaysia
tuhoop scam,tuhoop review malaysia
tuhoop scam,tuhoop review malaysia
tuhoop scam,tuhoop review malaysia

tuhoop scam,tuhoop review malaysia

Ok di sini saya senaraikan harga bagi setiap robot dan anggaran keuntungan.

Robot 1 – Sewa USD30/sebulan (anggaran untung USD 0.495 /sehari )
Robot 2 – Sewa USD100/sebulan (anggaran untung USD 1.65 /sehari )
Robot 3 – Sewa USD500/sebulan (anggaran untung USD 8.25 /sehari )
Robot 4 – Sewa USD2000/Sebulan (anggaran untung USD 33 /sehari )
Robot 5 – Sewa USD10000/Sebulan (anggaran untung USD 165/sehari)

Cara Main dan Join

Jika korang berminat untuk join Tuhoop ni, korang mesti masuk melalui seseorang samaada orang tu sedar ataupun tidak.

Maksud saya di sini, semasa mendaftar masuk korang wajib masukkan username salah seorang ahli yang dah join sebelum ni.

Biasanya username ni adalah username yang memperkenalkan korang mengenai program ni. Lebih kurang macam leader la.

Kalau tak masukkan nanti korang tak boleh nak daftar seperti yang ditunjukkan gambar di bawah ni.

tuhoop scam,tuhoop review malaysia

Jadi di sini selain buat pelaburan bitcoin ia juga ada unsur-unsur MLM.

Cara main?

Macam yang saya katakan tadi, bayar je sewa robot ni tiap-tiap bulan lepas tu boleh tidur dan duit akan masuk setiap hari.

Tak perlu nak belajar apa-apa.

Fakta Meragukan Tentang Tuhoop

Berikut adalah beberapa fakta yang meragukan tentang Tuhoop yang saya kumpulkan sendiri.

#1. Tarikh terbinanya Tuhoop

Saya pernah tanya kawan saya yang join benda ni.

Saya tanya bila benda ni dilancarkan?

Dengan yakinnya dia bagi jawapan sejak tahun 2016 lagi. Ada juga yang jawab 2018.

Adakah dia dapat info yang salah atau tidak ambil tahu?

Betul ke sejak tahun 2016 lagi benda ni dilancarkan?

Jom tengok fakta yang tak boleh menipu ni.

Mengikut data website dari WHOIS, laman web Tuhoop.com telah dibina pada 4 Mei 2021.

Masa artikel ni ditulis, website ni iaitu Tuhoop.com baru berusia lebih kurang 5 bulan.

Baru lagi gais.

tuhoop scam,tuhoop review malaysia

Jadi, mana datangnya ahli mereka kata Tuhoop ni ditubuhkan sejak tahun 2016 atau 2018 lagi?

Penat macam ni kalau ahli sendiri yang join pun missleading fakta bila website ni ditubuhkan.

So, maksudnya di sini website ni masih baru lagi untuk korang buat pelaburan dan kalau nak join hendaklah sentiasa berhati-hati.

Sekali lagi saya nak nyatakan di sini, saya tidak buat apa-apa tuduhan pada website Tuhoop.com. Saya cuma sampaikan fakta untuk korang berfikir secara rasional.

Korang nak join? Silakan.

Untung rugi duit masing-masing.

#2. Info Syarikat Disembunyikan

Saya dah cuba cari info penuh syarikat yang membangunkan Tuhoop ni tapi tak jumpa juga. Saya nak tengok juga di mana mereka berpangkalan, nombor pejabat, organisasi dan sebagainya.

Sebagai bisnes pelaburan, mendedahkan identiti syarikat adalah penting supaya pelabur tahu mereka melabur dengan siapa.

Kat mana nak rujuk jika ada masalah dan sebagainya.

Siapa yang boleh bagi info syarikat untuk Tuhoop ni secara detail?

Jika ada boleh la tinggalkan komen di bawah.

#3. Website Buruk

Pernah korang layari web Tuhoop.com melalui laptop ataupun desktop?

Buruk benar rupanya apa yang saya tengok.

Nombor bertindan antara satu sama lain.

tuhoop scam,tuhoop review malaysia

Tak tahulah kalau korang nampak cantik.

Ia agak menarik bila view dekat phone seperti website normal.

Tapi apa yang saya nak tekankan di sini adalah, takkan web ni didesign untuk phone saja?

Website mengutip deposit orang beribu-ribu sepatutnya bukan macam ni ciri-ciri website nya.

Kedua-dua platform sepatutnya boleh dilihat secara professional.

#4. Sistem Pembayaran Yang Tidak Selamat Dan Tidak Formal

Apa yang saya perasan, sudah seminggu lebih keluar warning untuk pembayaran secara online banking.

tuhoop scam,tuhoop review malaysia

Bila saya cuba nak buat pembayaran melalui online banking secara auto, ini yang terjadi.

tuhoop scam,tuhoop review malaysia

Sepatutnya syarikat yang menubuhkan website ni kena jaga reputasi mereka. Nak settel benda ni pun ambil masa seminggu lebih dan sampai sekarang pun belum settel lagi.

Untuk buat deposit dalam website ni buat masa sekarang, hanya satu cara saja iaitu melalui Manual Banking.

Maksudnya korang kena pergi ke mesin ATM dan buat deposit secara manual. Atau yang mana dah ada akaun online bankin tu, login seperti biasa dan buat deposit secara manual.

Ini nama akaun dan juga nombor akaun yang perlu korang perlu deposit dalam website Tuhoop.com ni sebelum menyewa robot.

Tambahan pula, mereka menggunakan akaun bank yang berbeza-beza ketika saya semak semula.

tuhoop scam,tuhoop review malaysia
Semakkan pada 21 September 2021
tuhoop scam,tuhoop review malaysia
Semakkan pada 7 Oktober 2021

Kenapa mereka gunakan akaun yang berbeza-beza?

Sebab?

Teori saya mengatakan jika mereka scammer, mereka senang nak lari dan jika ada report polis dibuat, ia akan menyukarkan untuk pihak polis jalankan siasatan bila main dengan banyak akaun ni.

Korang perlu ingat.

Nak siasat jenayah komersial ni bukan senang polis nak cari bukti tambahan lagi bila korang dengan rela hati melabur dalam skim tertentu.

#5. Website Sembunyi Dari Google

Saya ada cuba buat test dengan taip domain tuhoop.com di Google.

Apa yang mengejutkan saya, hanya ini saja yang keluar di Google. Page yang lain tidak ditunjukkan di Google.

tuhoop scam,tuhoop review malaysia

Sebagai seorang yang berpengalaman dalam website selama 8 tahun, bila page website yang lain tidak keluar di Google, ini bermakna mereka sengaja tidak mendedahkan website mereka ataupun mengindex website mereka di Google.

Tapi kenapa ya mereka tidak mengindex website mereka di Google?

Google adalah salah satu search engine yang paling cerdik.

Mereka boleh menghidu kegiatan-kegiatan website seperti Phising, Malware, Scam dan sebagainya. Jika terhidu oleh Google, secara pantas Google akan menghalang web tersebut dari mengakses melalui Google.

#6. Applikasi Phone Meragukan

Ramai ahli-ahli mereka kata Tuhoop dah ada applikasi sendiri dan boleh download di Google Play.

Saya sendiri pun tak faham dengan ahli yang join pelaburan ni samaada mereka betul-betul faham atau tak applikasi tu dah ready download di Google play atau tak.

Bila saya sendiri cari applikasi tu di Google Play tak ada pun dan terus whatsapp support mereka tanya macam mana nak download applikasi Tuhoop ni dan ini jawapan yang mereka beri.

Saya beritahu sekali lagi applikasi ni tak wujud pun di Google Play.

tuhoop scam,tuhoop review malaysia

Rupa-rupanya, nak download applikasi mereka ni bukan melalui Google Play tapi link luar dan applikasi tersebut masih lagi dalam file .apk.

Boleh rujuk gambar di atas. Itu adalah link untuk download applikasi tersebut.

Maksudnya applikasi tu mungkin dah siap dibina tapi secara tidak official boleh download dalam Google Play.

Jika skim ni skim yang benar, owner sepatutnya letakkan applikasi ni dalam Google Play. Bukan download melalui link luar.

Biar team Google Play tentukan applikasi ni selamat digunakan atau tidak sebab nak lepas sesuatu applikasi terutama applikasi yang mengambil deposit orang ramai ni bukan sesuatu yang mudah untuk diapprove oleh team Google Play.

Update: Akhirnya Turing AI dah boleh download di Play Store secara official. Tapi tak bermaksud sesuatu app yang diapprove oleh Google Play adalah selamat. Berhati-hati itu lebih baik.

Update ke-2: Aik. Hari ni 16 Oktober 2021 bila saya semak semula applikasi Tuhoop di Google Play dah tak ada pula. Sekejap ada, sekejap tak ada.

#7. Claim Diri Sendiri Top Ten Investor

Adalah sesuatu yang memalukan jika apa yang kita claim tidak sama dengan fakta yang betul.

Sama juga dengan produk kecantikkan keluaran baru.

Semuanya nak claim terbaik dan top ten.

Bila guna bukannya ada kesan positif malah ada yang jadi lebih teruk.

tuhoop scam,tuhoop review malaysia

Masa artikel ni ditulis, ranking untuk website ni adalah 1818568 untuk worldwide dan ranking di Malaysia pula adalah 10,060.

Jadi, mari mana top ten tu?

Namun hal ni bukanlah sesuatu kesalahan besar untuk diragukan dan dijadikan point.

Tapi website yang ada integriti mereka tidak akan claim apa-apa selagi mereka tidak mencapai sesuatu tahap tersebut.

Halal Ke Haram Join Pelaburan Ni?

Halal atau haram sesuatu skim saya tidak boleh menjatuhkan hukum secara terus.

Lagipun saya bukan ahli agama yang boleh menjatuhkan sesuatu hukum.

Kita kena lihat pelbagai faktor.

Tapi bila saya cari info kemana duit kita akan pergi bila join Tuhoop ni tak ada.

Cuma kita bayar untuk robot bekerja setiap hari untuk kita dapat keuntungan.

Bagi pandangan saya sendiri, benda ni syubhah iaitu sesuatu yang meragukan sebab kita tak tahu ke mana duit kita pergi, macam mana keuntungan dapat dan sebagainya.

Jadi, awal-awal lagi saya angkat kaki.

Kesimpulan

Kesimpulan yang boleh saya beritahu di sini, saya nasihatkan berhati-hatilah jika kita buat sesuatu pelaburan. Mungkin dalam jangka masa pendek kita akan dapat keuntungan sebab nak mengaburi mata ahli bahawa skim ni bukan scam. Bila orang fikir benda ni bukan scam, mereka akan ajak seberapa ramai ahli yang mungkin sambil tunjuk keuntungan yang dah dapat sehinggalah suatu hari nanti bila mereka dah capai target yang mereka nak, mereka akan tinggalkan pelabur-pelabur ni berputih mata.

Nak buat report polis tu boleh.

Tapi adakah polis akan siasat kes ni sampai akhir?

Tidak.

Sekarang ni saya dah emailkan kepada pihak Bank Negara Malaysia (BNM) untuk bertanyakan status Tuhoop.com samaada ada mereka ada lesen kebenaran untuk mengutip deposit dari orang ramai untuk tujuan pelaburan atau tidak.

Jika dah ada maklum balas dari pihak BNM, saya akan update di sini.

Secara peribadi, saya tidak menggalakan korang join benda ni. Tapi kalau rasa nak cuba, sila lah. Tak ada sesiapa yang nak melarang.

Tujuan saya buat artikel ni, cuma nak suruh korang berfikir panjang sebelum join sesuatu. Bukan menghalang atau menghasut supaya tidak join.

Masing-masing dah besar panjang kan mana baik dan mana buruknya.

Apa pendapat korang pula? Tinggalkan komen di bawah.

Kejap.

Kalau korang nak tengok dalam bentuk video, penerangan saya dalam bentuk video mengenai Tuhoop ni, boleh la tengok di bawah ni atau tengok secara direct di YouTube Channel Blog Faiz.

Update 6 Okt 2021: Maklumbalas Dari BNM

Setelah hampir seminggu saya email pada pihak Bank Negara Malaysia mengenai Tuhoop tidak berbalas, akhirnya saya dapat reply pada email kedua bertarikh 6 Okt 2021.

Jadi, ini email yang saya dapat dari pihak bank negara Malaysia.

Untuk baca dengan lebih lanjut, sila klik pada gambar untuk besarkan gambar.

tuhoop scam,tuhoop review malaysia
tuhoop scam,tuhoop review malaysia

Jadi, secara kesimpulan dari maklum balas email pihak BNM, sudah jelaslah Tuhoop.com tidak berdaftar dengan pihak bank negara untuk mengambil deposit daripada orang ramai untuk membuat pelaburan.

Untuk kemudahan korang mengenal pasti sama ada sesebuah institusi kewangan/syarikat itu berlesen dengan BNM atau sebaliknya, sila rujuk senarai institusi kewangan/syarikat yang diberi lesen oleh BNM di laman web BNM seperti di pautan berikut:

  1. https://www.bnm.gov.my/related-links-pg
  2. https://www.bnm.gov.my/existing-regulatees

Andaikata korang pernah kena scam dengan mana-mana skim sebelum ni, boleh la cuba lihat cara dapatkan semula wang dari scammer.

Tapi saya tak jamin cara ni jadi atau tak sebab korang dengan rela hati melabur walaupun hati ragu-ragu.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

72 thoughts on “Tuhoop Scam ke Real? Review Tuhoop Malaysia”

  1. Tq pd info …mmg Turing AI dh cabut semalam 18/10/21 cabut terus Dr link Tuhoop dot com abis smua player hangus n lebur duit depo…sy pun kerugian 2K 1st wd Bru dpt rm733 dh tolak semua ,lepas wd pertama Kali sy terus sambung robot3 sebelum 12mlm dpt message Dr MBB kata duit dh masuk acc…sebelum 12mlm or sebelum tidor sy sempat check Turing AI Saya tgk still run mcm bese….bangun plk dh lewat esok Nye iaitu semalam dlm kul 1tgh terima wasap Dr kawan yg joint sekali suruh sy wd abis modal sbb Ade 1grup admin dh cabut lari Dr grup…rupe Nye kami terima 1 info Dr Turing yg sistem trade tu under maintainance bwt sementara waktu..hahaha…sy gelak abis bace..dh nmpk flower dh tu….message Dr Turing tu bg waktu dlm 24jam Dr tempoh 2pagi system dihentikan….grup yg joint mmg byk sy dpt Info,,n bile 1 grup yg senior dh bgi info awal sy n kawan Cuba nk explain dkt grup yg 1lg tp player dlm tu semua bwt bodoh dlm tu,kami Cuba nk kata sistem Turing dh nk cabut dorang buta2 xnk percaya ape kami nk sampai kan,ye lah org belagak dgn modal besar kan..u bayang kan Ade yg labur dgn modal 90K pun ade,Ade yg professor Doc pun ade sebulan kaut rm30K lebih Itu modal jerung2 punya’ dlm grup tu…tu yg belagak x nk dgr cakap kami semalam,bwt endah x endah je sedangkan grup lain dh kecoh dh dlm Hari n mase yg same…bila sampai jam 4ptg,,baru lah grup jerung yg belagak ni terantuk kepala,yg mane Professor tu pun baru terasa susah hati byg kan dh tarik ramai ahli joint,,,dlm grup aritu sebelum Turing nk cabut smlm punya la belagak,sampai paksa org joint,ugut2 org masuk n trade ..dh tengokk mcm mane nk recover balik modal trade dh lesap hangus….ape pun encik nak Tau cerita selanjutnye leh wasap akak Sha:01112336651

  2. betul cakap bro…mereka ini betul2 scammer handal sampai kita tak ragu langsung …18hb hari yg merekacabut lari dengan duit kita semua….habis duit simpanan sy sbyk 2.5k…..menyesal join turing ai tak guna ini…….

    1. bang…kena tahu..benda ni dah lama bang…cuma dia tukar2 nama je..hari ni turing…esok taring, tulat tingtong…maslaahnya orang melayu ni selagi tak nampak scam depan mata selagi tu akan join…walaupun dah dinasihatkan seperti saya nasihat dalam blog ni tiada siapa endah..bahkan siap ada menganjing lagi…jgn la mudah terpedaya dengan benda ni…andaikata benda ni dapat untung pun, kena fikir pula untung dapat dari mana…tak ke namanya syubhah…kalau dah namanya syubhah, haram kita join dan masuk sbb untung tak tau dapat dari mana…buatlah real bisnes…

  3. Paling suspicious bila nak deposit tu, dia tak redirect kita pergi website bank. Tapi kita kena isi login details & password dalam interface turing Ai tu. TAC pun kena bagi dekat website turing tu. Alhamdulillah, tak join. Too good to be true.

    1. ntah la bang…silap kita juga…saya tak join pun tahu benda ni scammer…padahal sebelum ni dah banyak dah skim mcm ni…tapi melayu kita tetap join…sedihhh..

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top