Cara Daftar Akaun PayPal Dengan Lengkap (Updated)

Macam mana cara daftar akaun paypal dari awal sampai akhir sehingga boleh buat pembelian? Dalam artikel sebelum ni saya dah ceritakan apa itu Paypal, macam mana konsep transaksi Paypal, pengenalan Paypal ni dan sebagainya.

Nanti korang baca dulu ya apa itu PayPal supaya korang nampak dengan lebih jelas lagi tujuan kita membuka akaun PayPal ni.

Bila kita dah kenal apa itu Paypal, apa kata kita buka satu akaun Paypal untuk memudahkan urusan korang di kemudian hari jika nak buat pembayaran atau menerima bayaran apa-apa dari luar negara.

Jadi dalam artikel ni saya akan tunjukkan cara lengkap langkah demi langkah macam mana nak daftar akaun PayPal ni.

Cara Daftar Akaun PayPal Dengan Lengkap

cara daftar akaun paypal

Sebelum mulakan tutorial ni, saya sangat sarankan kepada korang untuk guna laptop atau desktop saja sebab bila guna smartfon ni kemungkinan banyak kesilapan akan berlaku.

Untuk buat pendaftaran Paypal, ikut tutorial di bawah ni.

Langkah 1 Layari laman web Paypal.com.

Langkah 2 Kemudian klik pada butang Signup atau Daftar.

Langkah 3 Kemudian korang akan lihat dua pilihan akaun yang perlu dipilih iaitu Personal Account atau Business Account.

Sebenarnya personal akaun dan juga bisnes akaun tiada beza yang ketara. Kedua-dua korang boleh terima wang dan juga hantar wang tanpa masalah.

So, dalam tutorial ni kita akan pilih Personal Account.

cara daftar akaun paypal,cara nak daftar paypal

Lepas dah pilih personal akaun, klik pada butang Next.

Langkah 4 Kemudian di sini pilih je kenapa nak buka akaun Paypal. Untuk apa? Tapi saya sarankan untuk pilih Both of the Above.

cara daftar akaun paypal,cara nak daftar paypal

Kemudian klik Next.

Langkah 5 Masukkan nombor telefon yang aktif di sini dan klik pada butang Next.

cara daftar akaun paypal,cara nak daftar paypal

Nanti akan ada satu kod sampai melalui SMS di telefon kita. Nanti semak nombor kod tersebut dan masukkan dalam ruangan yang telah disediakan.

Tujuan nombor telefon ni adalah untuk mengesahkan bahawa kita pemilik nombor telefon tersebut dan ianya bukan nombor telefon yang palsu.

Langkah 6 Seterusnya, masukkan email, nama dan juga password di sini.

Untuk email address, saya sarankan untuk gunakan email gmail sahaja sebab banyak kelebihan email gmail berbanding email lain seperti Yahooo, AOL dan sebagainya.

Untuk password pula, saya sarankan untuk gunakan Password Generator untuk hasilkan password yang lebih selamat.

cara daftar akaun paypal,cara nak daftar paypal

Klik pada butang Next.

Langkah 7 Nanti korang masukkan semua maklumat peribadi yang diminta di sini seperti kerakyatan, ID, alamat rumah, tarikh lahir dan sebagainya.

cara daftar akaun paypal,cara nak daftar paypal

Lepas siap isi, scroll ke bawah sikit korang akan nampak ni.

cara daftar akaun paypal,cara nak daftar paypal

Tandakan semua tick tanda korang bersetuju dengan terma dan syarat mereka dan klik pada butang Agree and Create Account.

Siap!

Sekarang dah boleh login dan gunakan akaun PayPal samaada untuk hantar duit atau terima duit.

Dalam video di bawah ni saya sediakan satu video tutorial cara macam mana nak daftar akaun PayPal jika korang kurang faham dalam tutorial bertulis ni.

Cara Login Akaun PayPal

Sebentar tadi kita dah berjaya create akaun PayPal kita sendiri.

Sekarang ni macam mana pula untuk kita login.

Walaupun benda ni basic tapi masih ramai yang tidak tahu.

Caranya senang je.

Langkah 1 Pergi ke laman web Paypal.com atau boleh juga download applikasi mereka samaada di App Store atau di Play Store.

Langkah 2 Klik pada butang atau link Login.

Langkah 3 Masukkan Email dan juga password semasa kita buat pendaftaran sebentar tadi dan klik pada butang login.

Siap.

Sekarang kita dah pun berjaya log masuk ke dalam akaun Paypal kita.

Cara Linkkan Kad Debit dan Akaun Bank Dalam PayPal

Walaupun pendaftaran PayPal dah siap, kita perlu setting beberapa bahagian terlebih dahulu supaya akaun PayPal kita boleh digunakan sepenuhnya.

Sebelum kita lihat tutorial linkkan kad debit dalam akaun Paypal, mari kita tengok kenapa perlu linkkan kad.

  1. Boleh buat pembayaran terus tanpa ada duit dalam akaun PayPal. Nanti PayPal akan tolak duit dalam kad debit yang telah kita linkkan.
  2. Untuk pengesahan akaun PayPal.
  3. Link akaun bank untuk urusan pengeluaran duit jika ada dalam akaun PayPal.

Cara nak linkkan kad debit/kredit dalam akaun PayPal, ikut tutorial di bawah.

Langkah 1 Login ke dalam akaun PayPal.

Langkah 2 Lihat pada menu atas dan klik pada Wallet.

cara daftar akaun paypal,cara nak daftar paypal

Kemudian korang akan lihat seperti gambar di bawah.

cara daftar akaun paypal,cara nak daftar paypal

Klik pada link a card or bank kemudian dia akan keluar popout seperti gambar di bawah pula.

cara daftar akaun paypal,cara nak daftar paypal

Langkah 3 Nanti korang masukkan info samaada info kad kredit ataupun info akaun bank.

cara daftar akaun paypal,cara nak daftar paypal
Info kad yang diperlukan
cara daftar akaun paypal,cara nak daftar paypal
Info bank yang diperlukan

Di sini kita pilih nak link dengan kad debit/kredit atau dengan akaun bank kita.

Saya sarankan untukk orang buat kedua-duanya.

Lepas dah siap kita linkkan kad debit/kredit dan juga akaun bank dalam akaun PayPal kita, maka lengkaplah untuk kita mula guna Paypal.

Soalan Lazim Semasa Pendaftaran PayPal

Apa itu MEPS Bank Routing Code?

MEPS bank routing code ni adalah code bagi setiap bank. Untuk lihat senarai penuh code tersebut, boleh lihat pada posting Routing Code atau Swift Code.

Boleh ke kita daftar banyak akaun PayPal?

Ya boleh dan tak jadi masalah. Cuma untuk linkkan kad debit/kredit hanya boleh satu akaun PayPal saja dalam satu-satu masa. Untuk linkkan akaun bank tak jadi masalah.

Apa beza Personal Account dengan Business Account?

Secara asasnya tiada beza yang ketara. Semuanya boleh buat pembayaran dan juga menerima pembayaran. Untuk lebih jelas mengenai perbezaan kedua-dua jenis akaun ni, saya akan jelaskan dalam artikel yang lain. Cuma pastikan adakah korang nak buka akaun ni untuk Syarikat atau Individu saja?

Kesimpulan

Dalam artikel ni saya dah tunjukkan tutorial cara macam mana nak daftar akaun PayPal dari awal sampailah korang boleh ada akaun Paypal sendiri dengan lengkap.

Nak tengok tutorial lain pasal Paypal?

Boleh tengok Panduan Lengkap Paypal Malaysia.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top