Suasana Hari Raya Haji 2021. Korang Buat Apa Raya Haji 2021?

Hi assalamualaikum.

Saja kali ni aku nak share sikit dengan korang apa yang aku buat raya haji tahun 2021 kali ni. Macam mana dengan suasana hari raya haji tahun ni.

Serius, raya haji tahun 2021 ni aku rasa paling simple aku sambut. Tak macam selalu setiap kali raya, sebelum azan subuh aku dah bangun sebab semangat nak sambut raya. Tapi, kali ni lewat sikit je la.

Aku bangun tu, seperti biasa bersihkan diri apa semua dan lepas solat subuh baca dulu quran sikit.

Rutian harian aku memang aku “mewajibkan” baca quran setiap kali subuh. Sebab lepas waktu lain memang aku tak terbaca al-quran.

Jadi la kan sekali sehari dari tak baca langsung.

Aku rasa ni tips penting juga korang perlu ambil. Pilih satu waktu yang korang rasa yang memang tak terganggu nak baca al-quran. Sekurang-kurangnya sekali sehari tu “wajib” dan jadikan amalan rutin.

Sorry.

Bukan aku nak tunjuk aku ni bagus ke apa, cuma al-quran ni kita perlu baca dan amalkan setiap hari. Lagipun cahaya dari al-quran la akan tolong kita dalam kubur nanti.

Alamak.

Dah jauh cerita pula ni pasal al-quran.

Ok sambung cerita aku di pagi raya.

suasana hari raya

Lepas tu, biasanya pada pagi raya aku masuk dapur tengok apa yang ada boleh dimakan dulu. Kadang-kadang aku kemas rumah sikit-sikit yang mana tak kemas.

Tapi kali ni tak.

Lepas solat subuh dan baca al-quran pagi tu, aku baring sebentar atas katil.

Fikir apa nak buat hari raya kali ni.

Untuk pengetahuan korang, di Kelantan tak dibenarkan untuk solat hari raya di masjid. Hanya beberapa ahli Masjid saja yang dibenarkan solat.

Serius aku tak faham kenapa perlu buat sampai macam ni sekali.

Ya aku tahu pasal covid. Bukan aku tak tahu langsung. Aku sendiri yang terlibat dengan covid. Korang boleh baca pasal aku terlibat dengan kes Covid ni.

Aku tak faham.

Vaksin dah banyak orang dah.

Kalau dah vaksin, buka je la masjid ni.

Jangan nak buat takut covid ni lebih dari segala benda.

Mana pemimpin yang aku percaya selama ni?

Sedih.

Serius sedih.

Lebih kurang pukul 7.30 pagi, aku dengar sayup-sayup takbir raya di Masjid.

Sebelum ni dengar takbir di surau dekat dengan rumah aku je. Tapi kali ni surau kat rumah aku pun sunyi!

Mana taknya aku rasa sedih pada pagi raya kali ni.

Walaupun aku tahu tak boleh solat di Masjid, aku tetap juga pergi untuk tinjau kat masjid. Mana tau ada rezeki boleh solat raya.

Ternyata bila aku sampai masjid, memang tiada orang.

suasana hari raya

Ada orang. Cuma ahli-ahli masjid je la.

Tu pun beberapa orang je.

Jadi, balik dari masjid tu, aku dah buntu dan tak tahu apa nak buat.

Biasanya masa raya haji aku round kampung aku untuk tengok orang sembelih lembu.

Tapi raya kali ni tak terjadi seperti tu.

So, aku duduklah rumah sampai ke petang tanpa buat apa-apa aktiviti yang sepatutnya dibuat masa hari raya.

Kepada korang yang baca story aku ni, marilah sama-sama kita berdoa agar apa yang dibuat pemerintah kita ni adalah satu benda yang betul dan jika benar kerajaan nak lepaskan bila dah capai peratusan vaksin, vaksin jela.

Aku dah penat fikir benda ni.

Simpan sini memori suasana hari raya haji tahun 2021.

Kalau korang nak tengok story aku pada pagi raya, boleh la tengok video di bawah ni atau boleh pergi ke channel YouTube BLOGFAIZ.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top