Teori Konspirasi Kad Digital Vaksin Covid Betul-Betul Wujud

Teori konspirasi covid kad digital vaksin | Sebelum aku teruskan perkongsian ni, di sini aku nafikan bahawa aku ni ahli teori konspirasi. Maksudnya aku ni bukan ahli teori konspirasi. Takut jap lagi ada la yang tembak kata aku ni geng-geng konspirasi dan percaya bumi tu mendatar.

Sorry guys.

Aku bukan pemikiran lagu tu.

Kemudian, di sini juga aku nafikan bahawa aku ni geng antivaksin. Aku ni bukan geng antivaksin. Sia-sia la aku belajar medical selama ni tiba-tiba aku nak jadi geng antivaksin.

Kalau aku ni geng antivaksin, tak de la pula aku nak bawa anak aku yang baru lahir setiap bulan untuk dapatkan rawatan dan vaksin.

Tak ada ayah yang antivaksin tiba-tiba bawa anak kecil pergi cucuk vaksin.

Cuma aku ni hanya skeptikal dengan vaksin covid SAHAJA.

Aku pada awalnya sangat menyokong penuh dengan program vaksin Covid Kebangsaan yang diadakan oleh kerajaan ni.

First time vaksin ni sampai dulu dalam hati aku agak gembira sebab apa yang aku nampak nak kembali macam dulu bersinar.

Tapi, korang tengok la sendiri.

Dah hampir 7 bulan program vaksin ni berjalan, kita tetap dikurung macam tu juga.

Covid ni bahaya?

Dah tu sampai bila korang nak lari?

Korang boleh tahu ke reda berapa hari bulan?

Kalau korang tak tahu benda ni berakhir bila, sudah sampai masa untuk kita kembali normal seperti dulu.

Kalau korang nak baca pasal covid yang aku tulis sebelum ni boleh baca Aku, PKP dan Covid-19 dan Aku, PKP dan Covid-19 (Part 2)

Ok artikel ni aku just nak share dengan korang mengenai apa yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri kita pada petang 8 Ogos 2021.

Korang tengok tak pengumuman khas tu yang tak berapa nak khas?

teori konspirasi covid

Dalam panjang lebar perutusan tu, di sini aku hanya nak highlight pada kelebihan yang diberikan kepada mereka yang dah mendapat suntikan vaksin sebanyak 2 dose.

Jadi, apa masalah aku mengenai benda tu?

Masalahnya, bila PM buat pengumuman hanya akan diberikan kelonggaran pada yang dah cucuk vaksin saja, secara tak langsung komuniti kita akan berpecah pada dua kumpulan lepas ni iaitu yang dah cucuk dan belum dicucuk.

Korang suka ke kita berpecah macam ni?

Secara peribadi, aku tidak setuju apa yang diumumkan oleh PM kita ni dan boleh dikatakan keputusan ni sebagai keputusan tidak cerdik. Aku tak kata PM yang tidak cerdik tapi keputusan tu yang tidak cerdik.

Apa reason nak lepas bagi mereka yang dah divaksin saja? Yakin ke mereka yang dah divaksin tidak jadi pembawa?

Kalau yang dah vaksin pun still boleh jadi pembawa dan menjangkiti orang lain, apa salahnya kalau dilepaskan semua sambil-sambil tu program vaksin berjalan macam biasa.

Sampai masa nanti cukuplah peratusan vaksinasi yang ditetapkan oleh kerajaan.

Sampai bila lagi nak dikurung macam ni?

Ye aku tahu ada yang tak setuju dengan kenyataan aku ni sebab bila perut korang sentiasa kenyang, sewa rumah atau loan bank boleh bayar tiap-tiap bulan korang takkan fikir pasal ni.

Mengenai vaksin.

Tak semua vaksin orang boleh terima.

Bagi mereka yang betul-betul ada alergik pada ubat, takkan orang macam ni pun nak dihukum juga?

Secara jelas benda ni kelihatan amat tidak cerdik.

Betul PM umum yang dah lengkap dua dos vaksin boleh rentas daerah dan mungkin lepas ni negeri.

Tapi macam mana pula dengan anak-anak yang belum di vaksin tambahan pula vaksin untuk budak-budak belum diwujudkan lagi.

Jadi, walaupun PM dah umum boleh rentas sana sini, ibu ayah yang dah lengkap dos dua pun still tak boleh nak kemana sebab anak-anak belum divaksin.

So, akan menyusahkan banyak pihak walaupun yang sudah divaksin.

Pendapat aku, rasanya tak perlulah untuk pihak kerajaan mengasingkan dan membezakan antara yang dah vaksin dan belum divaksin.

Ini boleh buatkan komuniti kita akan berpecah belah kepada dua.

Sedih jika benda ni betul-betul terjadi.

Teori Konspirasi Kad Digital Vaksin Covid Betul-Betul Wujud

teori konspirasi covid

Aku masih ingat lagi kalau tak silap dalam bulan Januari 2021, pernah terlihat satu posting di Facebook ni ada satu jadual di mana pada tarikh sekian-sekian akan berlaku peristiwa sekian-sekian.

Dalam gambar yang diupload tu mengatakan bahawa sijil digital bagi mereka yang telah dicucuk Vaksin akan dikeluarkan November 2021. Sedangkan masa tu kerajaan belum umum lagi mengenai sijil ni.

Macam mana mereka boleh jangkakan benda ni akan terjadi?

Tapi, korang boleh tengok sendiri tak sampai November 2021 sijil digital untuk mereka yang dah lengkap dua dos dah pun dikeluarkan dan pada hari ni 10 Ogos 2021 secara rasminya mereka yang dah lengkap dua dos vaksin covid sudah boleh rentas daerah.

Bagi pengkaji ahli teori konspirasi aku memang salute bab ni sebab apa yang dijangkakan betul-betul terjadi.

Tapi, banyak je pasal teori konspirasi ni yang aku tak percaya sebab aku ni bukan ahli teori konspirasi.

Tapi bab sijil digital ni aku memang salute habis.

Benar apa yang mereka kata.

Even nak solat kat masjid lepas ni pun kena tunjuk kad digital bahawa sudah di vaksin. So, senang kata lepas ni setiap kali solat jumaat kena bawa fon untuk tunjukkan kad digital tu?

Secara jujurnya, korang suka tak benda ni?

Setiap kali nak pergi mana kena tunjuk kad digital vaksin covid.

Tu belum cerita kalau tertinggal fon ke apa. Nak tunjuk celah mana?

Apa dah jadi sebenarnya ni?

Aku harap benda ni bersifat sementara sambil menunggu peratusan vaksin Covid tercapai seperti yang dimahukan oleh kerajaan.

Kalau still sekat lagi bila peratusan vaksin tercapai, bagi aku ni memang kerja gila.

Kesimpulan sini aku nak beritahu, vaksin dah ada dan dah ramai yang cucuk pun. Apa kata lepas semua slow-slow dan buat kembali normal macam dulu.

Jangan lepas yang dah cucuk saja. Yang belum pun sama je.

Kalau tak, sampai bila?

Itu persoalan.

Dan juga, betullah apa yang teori konspirasi covid jangkakan bahawa kad digital yang dah cucuk vaksin benar-benar wujud.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top