Tanya Soalan Di Ruangan Komen Media Sosial Sahaja

Hi assalamualaikum.

First sekali saya nak ucapkan terima kasih pada korang yang sudi singgah samaada di blog saya, YouTube saya atau mana-mana media sosial saya.

Saya tahu mungkin korang ada lihat tutorial atau panduan yang saya sampaikan dalam tu kan. Betul tak?

Terima kasih sekali lagi kerana sudi lihat tutorial, idea dan juga panduan yang saya hasilkan secara Freemium.

Namun, saya mohon di sini sesiapa yang lihat tutorial atau panduan yang saya hasilkan tu dan korang ada soalan yang nak ditanya, sila tinggalkan komen atau soalan di mana korang lihat tutorial tu.

Sebagai contoh. Jika korang lihat tutorial saya di YouTube cara renew lesen secara online, dan korang ada soalan nak tanya berkaitan dengan lesen tu. Jadi di sini, saya mohon untuk korang tinggalkan komen di ruangan komen yang telah disediakan YouTube. Mohon jangan PM saya secara private samaada melalui Whatsapp atau Instagram berkaitan dengan soalan-soalan macam tu.

Jika yang ada PM saya secara private, saya akan beritahu baik-baik suruh tinggalkan komen di mana mereka tengok panduan tu. Jadi di sini anda jangan kata saya ego dan sombong pula.

Saya buat benda ni ada tiga sebab.

  • Sebab pertama saya nak soalan korang dan jawapan saya boleh dijadikan rujukan untuk orang lain juga. Kalau saya bagi jawapan panjang berjela pun saya tidak rugi masa sebab orang lain dapat manfaat sama.
  • Sebab kedua, saya tidak mahu jawab soalan yang sama berulang kali jika ada soalan yang sama dari orang lain lepas ni.
  • Sebab ketiga, jika saya tak sempat untuk reply, mungkin ada orang lain yang tahu boleh reply komen anda.

Bila korang PM saya secara private, hanya korang saja yang dapat lihat jawapan dari saya. Mungkin orang lain ada soalan yang sama lain kali dan orang lain pula akan PM saya secara private.

Bukan ke masa di situ berlalu begitu saja?

Kesian juga saya.

Di sebalik tabir, korang tak tahu masa saya macam mana. Macam mana saya struggle.

Jangan fikir korang je yang PM saya.

Setiap hari saya dapat mesej private berkaitan dengan soalan-soalan dari YouTube atau media sosial saya yang lain hampir 5-6 orang. Itu secara purata dalam sebulan. 5-6 orang akan mesej saya secara private untuk tanya soalan-soalan yang sepatutnya tanya di ruangan komen yang telah disediakan.

Bukan setakat mesej private. Yang call terus pun ada.

Please.

komen media sosial

Bagi saya yang call terus ni untuk tanya soalan-soalan yang sepatutnya komen di ruangan komen je adalah yang tidak menghormati privasi saya.

Mesej Whatsapp, DM Instagram dan call hanya untuk urusan bisnes saja.

Saya jenis suka tolong orang.

Tapi biar kena pada tempat dan caranya.

Saya harap korang faham apa yang saya cuba nak sampaikan.

Jika ada soalan lepas ni berkaitan dengan tutorial yang saya buat di media sosial, please tinggalkan soalan atau komen korang tu di ruangan komen yang telah disediakan. Jangan mesej saya secara personal. Itu tak kena caranya.

Tinggalkan komen di sana. Saya akan cuba bantu di sana.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter. Saya juga akan follow anda.

17 thoughts on “Tanya Soalan Di Ruangan Komen Media Sosial Sahaja”

  1. Gгeat work! That is the type of info that are supposed to be
    shаred around the wеb. Disgrace on the search engines
    for noԝ not positioning this put up upper! Come
    on over and talк over with my web site . Thank you =)

  2. obviоusly like your web-site but yoᥙ neeⅾ to check the
    spelⅼing οn quite a few of your pⲟsts. Many of them
    arе rife with spelling proЬlems and I find it very bothersome to teⅼl the
    reality however I’ll definitely come agaіn again.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top